Den mer enn 365 sider lange NOUen straffelovrådet la frem mandag, foreslår en total revisjon av straffelovens kapittel 26 om seksuallovbrudd. Straffebestemmelsene som rammer krenkelser av den seksuelle selvbestemmelsesretten forslås ordnet i stigende rekkefølge ut fra strafferammene, der de ulike straffebestemmelsene rammer ulike typer krenkelser.
Rådet foreslår en helt ny bestemmelse i straffeloven § 294 om seksuell omgang uten samtykke, som skal videreføre dagens bestemmelse i § 291 om voldtekt. Straffansvaret skal imidlertid utvides med et nytt straffalternativ, som rammer den som har seksuell omgang med noen som ikke vil det, og som gir uttrykk for det i ord eller handling.
Hensikten er å lage en bestemmelse som ligner på de relativt nye samtykkebestemmelsene i Danmark, Sverige og Finland, som definerer voldtekt som å ha omgang med noen som ikke har samtykket til det, eller som ikke deltar frivillig. Det skal ikke kreves et uttrykkelig samtykke, men Straffelovrådet skriver:
«Det er tilstrekkelig for straffansvar at den ene parten gir uttrykk for at den seksuelle omgangen ikke er ønsket på en måte som gitt omstendighetene i situasjonen er mulig å forstå. Hvis en person tar seg til rette uten opptakt eller foranledning som gir grunn til å tro at den andre ønsker seksuell omgang, vil selv små, ikke-verbale tegn fra fornærmede kunne være et tilstrekkelig tydelig uttrykk, f.eks. at fornærmede stivner til eller gråter stille. Denne utvidelsen vil styrke vernet av den seksuelle selvbestemmelsesretten. Det vil også tydeliggjøre det grunnleggende utgangspunktet om at seksuelle handlinger skal være frivillige.»
Rådet foreslår også å oppheve minstestraffen for voldtekt til samleie. Rådet mener regelen skaper fare for uforholdsmessige straffer, og vil heller gi muligheter for domstolene til å fastsette passende straffer basert på alvorligheten i den enkelte sak.
«Minstestraffen kan også føre til at saker henlegges eller at tiltalte frifinnes selv om bevisene er gode, eller til at påtalemyndigheten eller domstolene fører et forhold inn under et mildere straffebud enn det juridisk riktige», heter det i utredningen.
Det er de senere år blitt fremmet kritikk fra flere hold om at minstestraffen, særlig i sovevoldtektssaker, har ført til uheldige resultater. Blant annet har tidligere dommer i Høyesterett Magnus Matningsdal fremmet dette argumentet med styrke.
Les: Høyesterettsdommer hardt ut mot minstestraffene
Utvalget vil også senke den seksuelle lavalderen fra 16 til 15 år, «for å få en bedre balanse mellom vernet mot seksuelle krenkelser og vernet av større barns utøvelse av sin seksualitet».
Straffelovrådet ledes av professor Linda Gröning. Øvrige medlemmer er
- Lagdommer ved Hålogaland lagmannsrett Susann Funderud Skogvang
- Førstestatsadvokat Runar Torgersen
- Advokat i Elden Anders Brosveet
I tillegg har politioverbetjent Eivind Guldseth og professor May-Len Skilbrei deltatt i denne konkrete utredningen.
Hele NOUen finner du her