De sakkyndige konkluderte med at tiltalte led av schizofreni da han sommeren 2010 drepte sine foreldre. Under straffesaken i 2011 besluttet retten at bare fotografer som forsikret at de ikke ville publisere identifiserende bilder av tiltalte, ville bli gitt tillatelse til å fotografere.
Påberopte ytringsfrihet
Det store tyske mediehuset Axel Springer og TV-selskapet RTL saksøkte den tyske stat for brudd på EMK, og anførte at forbudet krenket deres ytringsfrihet etter artikkel 10. Dommen som ble avsagt i 21. september gir imidlertid Tyskland fullt medhold.
EMD legger vekt på at forbudet var proporsjonalt i forhold til et legitimt formål, nemlig å beskytte privatlivet til tiltalte under rettergangen. Retten påpeker også at forbudet ikke var spesielt omfattende, det var ikke lagt ned et generelt fotoforbud av tiltalte – kun forbud mot å publisere identifiserende bilder. Etter norsk lov ville det til sammenligning overhodet ikke være tillatt å fotografere tiltalte dersom vedkommende ikke samtykket, heller ikke på vei til eller fra rettslokalet.
Fremhever uskyldspresumsjonen
Retten trekker også frem at en tilståelse ikke reduserer tiltaltes rett til å bli ansett uskyldig inntil det motsatte er bevist, og at publisering av identifiserende bilder vil kunne ha negative konsekvenser for tiltaltes senere rehabilitering.