At Senterpartiet ikke lenger er en del av regjeringen, endrer ikke regjeringens parlamentariske grunnlag: Der er SV fortsatt en helt sentral brikke, for å sikre rødgrønt flertall.

I justispolitikken har SV tradisjonelt ligget langt nærmere Ap enn Sp, og SVs justispolitiske talsperson Andreas Sjalg Unneland har klare forventninger til at tirsdagens statsrådskifte også skal innebære en politisk kursendring.

Annonse

Vi søker en advokat eller advokatfullmektig som brenner for prosedyre

Tvangsmiddelbruken

– Jeg synes det var positivt at den nye statsråden allerede på dag én sa at visitasjonssoner ikke var aktuelt, sier Unneland, og sikter til Emilie Enger Mehls utspill om innføre soner med utvidet ransakingskompetanse.

Tanken er at politiet skal kunne gjennomføre visitasjoner uten skjellig grunn til mistanke, i et forsøk på å slå ned på våpen og narkotikaomsetning i særlig belastede områder. Både Sverige og Danmark har allerede innført lignende systemer, og ifølge Aftenposten har forslaget støtte fra et flertall på Stortinget.

– Det vitner om en minister som klarer å holde hodet kaldt i en opphetet debatt, i stedet for å delta i en konkurranse om å være tøffest mot kriminelle. Samtidig håper jeg hun har andre prioriteringer enn å jakte små brukerdoser, og heller bare begraver Mehls rusreformforslag dypt i en skuff.

Mehls bebudede rusreform springer ut av situasjonen som oppstod da den forrige regjeringens avkriminaliseringsreform kollapset i Stortinget. I kjølvannet oppsto en svært opphetet debatt om hvilke hjemler politiet egentlig har til å ransake kun på mistanke om bruk.

Les: Fortsatt uenighet i påtalemyndigheten om tvangsbruk i små narkosaker

Siden den gang har det såkalte Rushåndehevingsutvalget foreslått å lovfeste ransakingsadgangen.

– Hva er problemet med reformforslaget, mener du?

– Jeg mener det ikke er behov for en slik reform. Skulle man gjort noe, ville det vært å fullføre Solberg-regjeringens rusreform. Men akkurat på det punktet har jeg moderate forventninger. Men Mehls forslag om å gi politiet hjemler de aldri har hatt, og gjøre tvangsinngrep for å finne brukerdoser, det er et blindspor i ruspolitikken. Det burde man bare legge dødt. Nå har Aas-Hansen sju måneder til valget, og hun burde ha bedre ting å bruke tiden på enn dette. Det er et gratis effektiviseringstiltak.

– Hva ville være bedre prioritering av tiden?

– Det ville være å sørge for at vi fullfører det SV tok initiativ til, nemlig å innføre en helt ny rettshjelpsordning. En samtykkelov er det heller ikke kommet noe forslag om. Vi må også sørge for at vi har et rettsvesen med kapasitet og riktige verktøy, samt en kriminalomsorg med tilstrekkelige ressurser. Jeg forventer at man peker på en ny retning i revidert nasjonalbudsjett, der man ser på de store utfordringene – og ikke fortsetter den symbolpolitikken som har preget Senterpartiet, sier Unneland.

Domstolsreformen

En annen sak som fortsatt ligger til behandling i departementet, er reverseringen av domstolsreformen. Riktig nok ble reverseringen langt mindre omfangsrik enn Senterpartiet opprinnelig ønsket seg, men like fullt er det fortsatt tanken å stykke opp fem av dagens tingretter.

Nye sorenskrivere er allerede innstilt av innstillingsrådet. Stillingene er imidlertid ikke behandlet i statsråd, og noe lovforslag er ennå ikke sendt fra departementet. Det originale i akkurat denne saken, var at reverseringen ble vedtatt i statsbudsjettet i vinter.

– Domstolsreverseringen har vært en hjertesak for Senterpartiet, men aldri for verken SV eller Ap. Høringen gikk ut i januar, og et lovforslag skal i utgangspunktet sendes før sommeren. Hva tenker du om denne?

– Jeg er glad for at vi nå får struktur som skaper ro i sektoren. Det ble bevilget penger til dette i budsjettavtalen i vinter, og for alle praktiske formål er dette nå landet.

– Så du ønsker ikke at dette skal stanses?

– Jeg har ikke sett noe som endrer det vedtaket som ble fattet i statsbudsjettet. Når det er sagt, så har hele domstolsreformen egentlig ikke vært rettsstaten verdig, etter min mening. Det har vært en dårlig prosess fra dag én. Nå håper jeg man heller bruker tid og energi på å styrke den strukturen som er vedtatt, sier Unneland.