«Det begynner å bli vanskelig å skille mellom alle de ulike skandalene der advokater har løpt gjengkriminelles ærend», skrev den svenske avisen Expressen på lederplass i fjor høst.

Anledningen var avsløringen av at en ung fullmektig skulle ha videreformidlet samtaler mellom en drapstiltalt på brev- og besøksforbud og personer utenfor fengselet. Svenskene har de senere årene sett flere forsvarere bli både straffedømt og sanksjonert i grove disiplinærsaker knyttet til gjengkriminalitet.

Annonse

Spennende stilling som konsernadvokat - vi søker deg med erfaring innen entrepriserett

Skjerper kravene

Nå har det svenske Advokatsamfundet, som tilsvarer den norske Advokatforeningen, besluttet å stramme inn reglene for hvem som kan opptre som forsvarer i alvorlige straffesaker. I en kronikk i Dagens Nyheter skriver ledelsen i at det etter deres syn er unge og uerfarne jurister som som løper størst risiko for både å bli utsatt for og gi etter for press fra klientene. 

«Det er på denne bakgrunn at styret i Advokatsamfundet nå har besluttet å skjerpe kravene til forsvarsadvokater. For å kunne påta seg offentlige forsvareroppdrag i straffesaker som har en minstestraff på fire års fengsel eller mer, skal det nå kreves fem års erfaring med forsvareroppdrag», skriver ledelsen i foreningen.

I Sverige er det slik at det er advokatforeningen selv som regulerer dette, uavhengig av lovgiver og departement.

I tillegg til kravet om erfaring, vil foreningen også innføre nye krav til kompetanse. Dette skal innebære et særskilt forsvarerkurs, samt et generelt krav om «grunnleggende strafferettsutdanning».

De nye kvalifikasjonskravene skal tre i kraft fra 1. januar 2025.

– Heksejakt

Den svenske advokatforeningen opplyser at de for tiden bekymrer seg noe for advokatstandens uavhengighet, ettersom alle kontroversene har fått regjeringen til å nedsette et utvalg som skal utrede strengere statlig kontroll med advokatstanden. 

– At foreningen nå tar tak i dette selv, er en måte å vise handlingskraft på, i stedet for å konklusjonene i den statlige utredningen. Vi opplever i Sverige at det pågår en litt populistisk heksejakt på forsvarsadvokater, uttaler generalsekretær Mia Edwall Insulander.

Foreningen publiserte før sommeren en kronikk med tittelen «Misstänkliggör inte en hel yrkeskår» i Sverige største næringslivsavis, Dagens Industri.

Bør vurderes i Norge

Fast forsvarer i Høyesterett John Chr. Elden mener dette er reguleringer man burde diskutere også i Norge, selv om vi – enn så lenge – ikke har like stor gjengproblematikk her i Norge.

– Det vil være en interessant debatt å ta i Norge også, hensyntatt at noen av de vi møter som forsvarere er kriminelle og lever en kriminell livsstil, og gjerne utnytter deg. Noe vi kanskje ikke helt skjønner i de tidlige advokatår.

– Har du selv opplevd slike forsøk?

– At kriminelle prøver seg, er ingen nyhet. Da er det greit å kunne stå imot, og vite hvor grensen går. Jeg har vært med på å bli byttet ut midlertidig i en fengslingssituasjon, der klienten har begrunnet det med at hen trenger en midlertidig forsvarer som hjelper litt ekstra til. Hvoretter jeg ble begjært gjenoppnevnt etter at brev og besøksforbud var opphevet. Det gir visse refleksjoner om at mindre erfaring gjør det lettere å bli utnyttet.

– Tror du den midlertidige forsvareren hjalp klienten med ulovlig kontakt?

– Jeg får jo håpe det ikke var tilfelle, men merket meg at klienten kom tilbake til meg da brev- og besøksforbud var opphevet. Det er lett å trå feil uten erfaring, og viktig at etikkurs og tilleggsutdanning fanger opp dette. Vi har i vårt firma Elden-skolen for alle nye medarbeidere, med etikk og praktiske eksempler før de slipper ut i strafferetten, sier John Christian Elden.