Det fremkommer av et vedtak som ble offentliggjort torsdag ettermiddag.

Tilsynsutvalget for dommere opplyser at det har tatt saken om Skoghøys uttalelser til behandling etter bestemmelsen om at utvalget har en vid skjønnsmessig adgang til selv å vurdere hvilke forhold som skal tas til behandling som disiplinærsak.

«Når en sak tas til behandling etter denne bestemmelsen, er ikke utvalget bundet av anførslene til den eller de som har henvendt seg til utvalget. Justitiarius sin henvendelse av 14. april 2023 er derfor uten betydning for Tilsynsutvalgets beslutning om å ta saken til behandling», skriver utvalget.

Annonse

Vi styrker vårt gode fagmiljø med flere dyktige jurister

Uenig

Skoghøy har selv anført at han ikke har uttalt seg som høyesterettsdommer, men som fornærmet i et straffbart forhold. Utvalget mener at en dommer må påse at hans ytringer ikke er egnet til å skade tilliten til domstolen, og være bevisste på at det for offentligheten ikke alltid er lett å skille rollen som dommer fra rollen som privatperson. Utvalget skriver videre:

«Dette gjelder særlig for dommere i Høyesterett. Utvalget mener at dommerens uttalelser i denne saken, selv om de er fremsatt av ham som privatperson, er av en slik karakter at de er egnet til å skade tilliten til domstolene. Utvalget er enig med dommeren i at det er en formildende omstendighet at hans uttalelser er foranlediget av direkte spørsmål fra pressen. Det er likevel et faktum at det var dommeren som valgte å gå ut offentlig med sine uforbeholdne anklager. Utvalget har også forståelse for dommerens behov for å avkrefte et demensrykte. Disse omstendighetene kan imidlertid ikke forsvare dommerens uttalelser. Etter utvalgets oppfatning kunne og burde dommeren håndtert disse henvendelsene på en annen måte. Tilsynsutvalget konkluderer på denne bakgrunn med at dommerens offentlige anklager mot ektefellen er i strid med god dommerskikk. Anklagenes karakter, og de øvrige omstendigheter i saken, tilsier at hensynet til dommerens privatliv og ytringsfrihet må vike. Terskelen for disiplinærtiltak er derfor overskredet.»

Tilsynsutvalget legger til grunn at Skoghøy måtte forstå at hans uttalelser ville få stor offentlig oppmerksomhet.

Gikk av

Skoghøys uttalelser gjaldt hans anklager mot hans daværende ektefelle om at han var blitt forgiftet. Senere fremkom det i media flere meldinger om Ukraina, som hadde sendt til ektefellen i forbindelse med konflikten dem imellom. Disse gir ikke grunnlag for kritikk, men utvalget, ettersom det ikke er Skoghøy som har brakt dem ut i offentligheten.

«Etter dette finner utvalget grunnlag for å reagere med disiplinærtiltak i form av kritikk overfor høyesterettsdommer Jens Edvin Andreassen Skoghøy knyttet til hans offentlige uttalelser om ektefellen i media», skriver Tilsynsutvalget.

Mandag denne uken ble det kjent at Skoghøy har inngått en sluttavtale med Høyesterett.