– Hovedutfordringen for oss har vært omfanget og kompleksiteten i arbeidet. Gjennom en lang rekke vedtak i EU, fra februar og fremover, er det vedtatt suksessivt en betydelig mengde sanksjonspakker. De favner både bredt og dypt, sier avdelingsdirektør Martin Sørby i Utenriksdepartementet.

For EU-virksomheter som har økonomisk samkvem med russiske interesser får vedtakene umiddelbar virkning, og ved brudd på reglene risikerer man i verste fall straffeforfølgning. Ettersom Norge ikke er med i EU, får rettsaktene i EU ikke direkte virkning for oss. De må først implementeres gjennom forskrifter. I stedet for å lage en forskrift for hvert av EUs vedtak, har UD samlet alt i én sanksjonforskrift.

Annonse

Er du jurist, revisor, økonom eller samfunnsviter med stor tallforståelse; se hit!

Ringes ned

– Vi kan ikke som EU-landene støtte oss på at vedtakene er direkte anvendelig, så for oss har hovedutfordringen vært å gå inn i hver enkelt av disse rundt 25 rettsaktene, trekke ut de operative elementene, sjekke ut innhold i regelverket som er konkret knyttet til EUs egne interne forhold, og forsøke å speile dette over til norske forhold. Det har vært en massiv oppgave, og vi har hatt et team på 6-8 jurister som har jobbet dag og natt siden 24. februar med denne jobben, sier Mørk.

Etter omkring tre ukers arbeid, ble forskriften vedtatt i statsråd sist fredag. Etterhvert som EU kommer med nye sanksjoner, vil disse bli innarbeidet i samme forskrift.

– Det tok nesten tre uker å få dette på plass, men vi tror det er vel investert tid. Nå har de norske aktørene, enten det er bedrifter, banker eller andre som må innrette seg, et helhetlig regelverk i forskriftsform, som de kan sette seg inn i.

– Får dere mange henvendelser?

– Ja, veldig mange. Det er mange som spør om når ting trer i kraft, og veldig mange enkeltbedrifter som tar opp spørsmål knyttet konkret til deres aktivitet. Dette er det ofte vanskelig for oss å svare på, men fra nå og fremover setter vi i gang en nokså omfattende informasjonskampanje, der det vil bli tilbudt en lang rekke møter og webinarer. Vi kommer også til å publisere et ganske omfattende dokument med spørsmål og svar, som kan tjene som rettledning. Det vil også bli etablert en servicetelefon, der man kan ringe inn om man har spørsmål, forteller Sørby.

– Er Norge forpliktet til å delta i EUs sanksjonsregime?

– Nei, dette er ikke en del av EØS-avtalen. Men vi inviteres til å delta i EUs felles utenriks- og sikkerhetspolitikk, og så er det opp til regjeringen å vurdere hvert enkelt tilfelle politisk.

Kan søke kompensasjon

– Og bedrifter som mister kunder eller inntekter på grunn av dette, hva skal de gjøre?

– Parallelt med forskriftsarbeidet har regjeringen etablert en egen tiltakspakke, der man kan søke økonomisk støtte. Man kan ikke påregne å få unntak fra sanksjonene. Tiltakspakken retter seg særlig inn mot næringslivet i Øst-Finnmark, der det er mange som vil bli rammet av dette, særlig innen fiskeri, havbruk, og maritim service. Ganske store deler av norsk næringsliv, særlig innen energi og shipping, er allerede ute av Russland, som følge av sanksjonene som ble innført etter at Russland annekterte Krim i 2014. I tillegg ser vi at mange allerede har trukket seg ut etter eget ønske.

Manglende etterlevelse av de nye sanksjonsreglene kan straffes med bøter og, i teorien, fengsel inntil tre år.

UDs servicetelefon har nummer 23 95 15 15, og et dokument med spørsmål og svar finner du her.