Boligutviklingsselskapet BKG AS vant frem både i tingretten og lagmannsretten. Nå har Høyesterett forkastet arkitektkontorets anke.

Dermed må arkitektene ut med over en million kroner til BKG, for å erstatte den prisnedsettelsen utbygger måtte gjøre da det ble klart at boligene var mindre enn de hadde reklamert med i prospektene.

Bestred økonomisk tap

Overfor Høyesterett anførte arkitektene at det ikke forelå noe økonomisk tap, ettersom det ikke var ført bevis for at prisen leilighetene ble solgt for ville vært en annen om opplysningene hadde vært korrekt.

"To tilsvarende boliger ble kort tid etter at de uriktige
opplysningene var korrigert, solgt til samme pris. Denne prisen tilsvarer boligenes markedspris, og dette viser at mangelen ikke har hatt betydning for prisfastsettelsen. Det foreligger derfor ikke en verdireduksjon", heter det i anførselen fra arkitektkontoret Haaland AS.

Ga avslag

Utbygger anførte på sin side at det at de "i ettertid korrigerte arealopplysningene og solgte gjenværende boliger til samme
pris, avskjærer ikke de første kjøpernes mangelskrav. Det er avviket fra avtalt leveranse til den enkelte kjøper som skal verdsettes. Verdireduksjonen fastsettes objektivt uavhengig av salgsprisen."

BKG valgte å gi boligkjøperne 150.000 kroner i prisavslag som følge av de manglende 12-13 kvadratmeterne.

Hadde krav

Høyesterett konkluderer med at dette er et prisavslag kjøperne hadde krav på. Førstvoterende dommer Normann skriver:

"Etter mitt syn fremgår det av det samlede materialet som er fremlagt, at P-rom – både generelt ved denne type prosjekter og ved dette prosjektet – ikke har hatt betydning for prisfastsettelsen. Denne skjer på grunnlag av en sammensatt vurdering blant annet for å få et tilstrekkelig antall kjøpere til prosjektet, og ikke – som ved salg av en bruktbolig – etter en budrunde der den ene kjøperen som gir det høyeste budet, får tilslaget.

På den annen side ble angivelsen av P-rom inntatt i prospektet, og når boligene – som her – er under oppføring slik at visning ikke kan gjennomføres, må det legges til grunn at angivelsen har desto større betydning for den enkelte boligkjøper. For boligkjøperne er perspektivet boligen hver av dem har kjøpt, og hvilken innvirkning arealforskjellen har for verdien av denne boligen. Forklaringen som er fremlagt fra en av boligkjøperne støtter dette. Kjernen er etter mitt syn at de uriktige opplysningene har virket forskjellig for kjøperne og BKG.

Jeg er på denne bakgrunn kommet til at kjøperne hadde krav på prisavslag."

Høyesterett konkluderer deretter med at utbygger har lidd et økonomisk tap som følge av prisavslaget.

Les hele avgjørelsen her