Sist uke varslet regjeringen at den nye advokatloven skulle tre i kraft fra 2025. I fredagens statsråd ble datoen vedtatt til 1. januar. Innen den tid må også en ny advokatforskrift på plass. Den foreligger foreløpig ikke.

Ett av temaene som har voldet mye hodebry i innspurten av denne 10 år lange prosessen, har vært reguleringen av forsikringsadvokater. Lovforslaget innebærer nemlig en innstramming av internadvokaters adgang til å yte advokatbistand til eksterne. Dette vil for eksempel kunne ramme advokater i banker, som tilbyr juridisk bistand til bankkundene, som en del av finansrådgivningen.

Formålet var blant annet å skjerpe reglene for advokatenes uavhengighet.

Annonse

Er du vår nye jurist med interesse for digitalisering, kunstig intelligens og EU/EØS-rett?

Forskjellsbehandling

Dette ville imidlertid også ramme de såkalte forsikringsadvokatene, en bransje som har vokst frem de senere årene. I dette markedet er HELP desidert største aktør, blant annet gjennom avtaler med en rekke fagforeninger. Forretningsmodellen er da at HELP selv yter advokatbistanden til den sikrede, i stedet for at den sikrede går ut i det åpne markedet og finner en privat advokat, som så betales med forsikringssummen.

For ikke å ramme denne tjenesten, vil regjeringen lage en særskilt ordning for disse. Advokatforeningen har anført at dette er EØS-problematisk, men det ville ikke Stortinget høre på. Da loven ble vedtatt før sommeren, vedtok Stortinget at det ikke trengtes mer EØS-utredning. Ikke desto mindre vedtok Stortinget samtidig en overgangsordning, som innebærer at de gamle reglene på dette området kan gjelde i en overgangsperiode.

Bruker overgangsperioden

Den overgangsperioden har departementet tenkt å benytte, fremkommer det av fredagens protokoll fra statsråd. Der er nemlig regelen om internadvokater unntatt fra ikrafttredelsen.

Rett24 får opplyst at departementet vil måtte komme tilbake til Stortinget med en ny proposisjon om organiseringen på dette området.

Samtidig inneholder proposisjonen en forskriftshjemmel som gir departementet adgang til å regulere forsikringsadvokater særskilt. Når forskriften foreligger, formodentlig om kort tid, vil det altså bli endelig avklart om forsikringsadvokatene kan drive videre som før.

Annonse

Ledig stilling som advokat hos Buskerud fylkeskommune – 2. gangs utlysning

Fortsatt uavklart

Samtidig vil internadvokatene i banker og andre institusjoner måtte drive videre på den gamle regelen, i påvente av en endelig EØS-avklaring av forskjellsbehandlingen.

Under høringen i vinter skrev leder for Legal Wealth Services i Nordea Private Banking, Linda Hjelvik Amsrud, at den foreslåtte utformingen av advokatloven ga «en klar risiko for at ansatte advokater i Nordea ikke lenger vil ha anledning til å yte rettshjelp til Nordeas kunder som advokat».