At lederen for Felles klagenemnd var ulovlig oppnevnt for en tredje periode, betyr ikke at de vedtakene hun har vært med på må strykes. Det mente både Oslo og Sør-Rogaland tingretter i to separate dommer tidligere i oktober.
Utvisningsvedtakene ble bragt inn for domstolene av to forskjellige studenter, som begge representeres av advokat Snorre A. Kristiansen. Før helgen opplyste han at han på vegne av studentene har levert direkteanke til Høyesterett over dommene.
– Saken er anket direkte inn for Høyesterett, skriver Kristiansen i en epost.
Anken ble først omtalt av VG mandag.
Tre perioder
Anke direkte til Høyesterett tillates sjelden, men kan etter tvisteloven tillates dersom saken reiser særlig viktige prinsipielle spørsmål «som det er av betydning raskt å få Høyesteretts standpunkt til».
Bakgrunnen for saken er at VG i september avdekket at advokat Marianne Klausen, som da ledet Felles klagenemnd, var blitt oppnevnt til tre perioder selv om medlemmene maksimalt kan sitte i to perioder. Nemnda håndterer klager fra studenter, blant annet i saker der de er anklaget for å ha jukset.
– Dette er et pågående lovbrudd som må ryddes opp i, sa jussprofessor Anneken Sperr ved Universitetet i Bergen til VG, og krevde at Kunnskapsdepartementet fjernet Klausen som leder. Slik gikk det også: Kunnskapsminister Sandra Borch kom kort tid senere til at Klausen skulle byttes ut.
Tre argumenter
Begge tingrettene konkluderte med at Klausens ulovlige oppnevning var en feil det ikke var grunn til å regne med at kan ha virket bestemmende på vedtakets innhold, etter forvaltningsloven § 41.
Oslo tingrett begrunnet dette med særlig tre elementer:
- For det første er det oppstilt krav til en bestemt sammensetning ved domstolsbehandling, mens det for Felles klagenemnd kun er et minstekrav for vedtaksførhet. Det må ikke være fem medlemmer til stede for at nemnda skal være vedtaksdyktig.
- For det andre er det i tvisteloven gitt en uttrykkelig regulering om at feil ved sammensetning uten videre skal gis virkning. Noen slik bestemmelse finnes ikke i forvaltningsloven.
- For det tredje mener retten at det etter rettspraksis ikke uten videre kan trekkes analogier fra domstolsbehandlingen til forvaltningsbehandling på dette området.
– Gjorde en grundig vurdering
Den avgåtte lederen av nemnda, Marianne Klausen, er til daglig partner i Føyen. I tillegg sitter hun i Kontrollutvalget for kommunikasjonskontroll.
– Felles klagenemnd gjorde en grundig vurdering av sakene, og kom frem til at vilkårene for å utestenge studentene for fusk var oppfylt. Det er viktig for studentenes rettssikkerhet at de har anledning til å prøve sine saker for domstolen. Jeg merker meg i disse to tilfellene at Oslo tingrett og Sør-Rogaland tingrett er kommet til samme konklusjon som nemnda, uttalte Klausen til Rett24 etter dommene.