Mandag ble det kjent at domstolene har fått gjennomslag for sitt mangeårige ønske om evaluering av juryreformen fra 2018. Reformen besto i at lagretten – eller «juryen» – ble byttet ut med en meddomsrett, bestående av to fagdommere og fem lekdommere.

At antall fagdommere ble redusert fra tre til to har domstolene vært sterke motstandere av. Det samme har påtalemyndigheten, i klare ordelag, mens Forsvarergruppen gjennomgående har vært positive til redusert fagdommerelement. Forsvarergruppen ville primært beholde juryen, men i det minste ha størst mulig overvekt av lekdommere.

Annonse

Jurist - seniorrådgiver

Satt ut til KPMG

Alle aktørene i rettspleien har med andre vært svært klare i sine sym- og antipatier til dages ordning. I pressemeldingen som Justisdepartementet sendte ut mandag, fremkom det at evalueringen ikke skal gjøres av aktørene selv, men av KPMG.

Oppdraget ble satt ut på anbud i april, og departementet opplyser at det mottok tre tilbud. Kostnadsrammen er satt til 750.000 kroner.

«På bakgrunn av tildelingskriteringene i konkurransegrunnlaget ble KMPGs tilbud vurdert som tilbudet med det beste forholdet mellom pris og kvalitet», opplyser departementet i en epost fra kommunikasjonsavdelingen.

Skal lage referansegruppe

– Hvorfor ble oppdraget satt til et firma, heller enn til en gruppe aktører fra rettspleien?

«Det er viktig at en evaluering av dommersammensetningen i lagmannsrettene er basert på et best mulig kunnskapsgrunnlag. For å sikre at alle relevante innspill blir reflektert og hensyntatt på en god måte, vurderte departementet at evalueringen burde gjennomføres av en ekstern oppdragstaker med erfaring med systematisk datainnsamling og analyse. Både Advokatforeningen, riksadvokaten, Dommerforeningen og Domstolsadministrasjonen har gitt innspill til mandatet. Det skal også opprettes en referansegruppe med representanter fra de sentrale aktørene, som skal bidra med innspill til oppdragstaker om gjennomføringen av evalueringen», svarer departementet.

Av anbudsdokumentene fremkommer det at pris skulle vektes 10 prosent i tildelingskriteriene. Kompetanse skulle vektes 40 prosent, mens 50 prosent vekt skulle legges på oppdragsforståelse, dokumentert gjennom oppdragstakers egen spesifikasjon av oppdraget.

«Formålet med oppdraget er å gi kunnskap om hvordan dagens ordning fungerer, slik at departementet kan ta stilling til om det er behov for å vurdere justeringer i ordningen. Hvordan den videre evalueringen skal innrettes etter at KPMG har levert sin rapport, har departementet foreløpig ikke tatt stilling til», opplyser departementet.

– Ikke kommet særlig langt

I KPMG er det Tor Henning Knudsen som skal ha hovedansvaret for prosjektet. Han opplyser at det nå er fem personer i KPMG som jobber med dette oppdraget.

– Vi fikk oppdraget rett før fellesferien begynte, så vi har ikke kommet særlig langt ennå. Foreløpig har vi sendt ut en henvendelse til noen av de berørte institusjonene, der vi blant annet etterspør informasjon om hvilke grupperinger som skal involveres, sier Knudsen.

Knudsen har vært i KPMG Law de siste tre årene, der han leder tjenesteområdet innen compliance, men har tidligere fartstid særlig fra påtalemyndigheten. Han har vært politiadvokat i Oslo politidistrikt, statsadvokat ved Oslo statsadvokatembeter og statsadvokat hos Riksadvokaten. Han har også vært dommerfullmektig i Oslo tingrett og advokat i Wikborg Rein.   

– Jeg jobber mye med rettergang og prosedyre, og jeg har en særlig interesse for gjennomføringen av straffesaker, ettersom jeg har tilbrakt en stor del av mitt yrkesaktive liv innen strafferetten, sier Knudsen.

Knudsen var i 2020 en av to aktuelle kandidater til jobben som sjef for Økokrim, en stilling som til slutt gikk til Pål K. Lønseth.