Torsdag kveld var det fortsatt ikke klarlagt om domstolenes videoløsning ville bli klar til rettsmøtenes start fredag, selv om leverandøren Atea var optimistisk.
Årsaken til problemet var en hardware-feil, som gjorde at serverne ikke startet.
– Detaljene ut over det må vi komme tilbake til. Vårt fokus nå er å få systemene tilbake i drift. Deretter vil vi ha en total gjennomgang av hendelsen for å sikre at det ikke skjer igjen. Serverne er på vei opp, så prognosene er gode for at dette skal være ok i morgen, opplyste Ateas kommunikasjonsdirektør Christian Brosstad torsdag kveld.
(Oppdatering: Fredag morgen opplyses det at problemene skal være delvis rettet)
Utsatte fengslingsmøter
Hvor mange saker som ble berørt av feilen, finnes det foreløpig ingen eksakt oversikt over. I Oslo tingrett skulle 16 av de totalt 27 hovedforhandlingene benytte fjernmøteteknologi i varierende grad, i tillegg til en rekke fengslinger. Rundt omkring i landet måtte en flere hovedforhandlinger ta en dags pause.
Sorenskriver Yngve Svendsen forteller at det som ikke kunne gjøres på telefon, i hovedsak måtte utsettes.
– Fengslingsforlengelsene ble gjennomført på telefon. Førstegangsfengslingene ble utsatt, med unntak av én siktet som ble brakt hit til tingretten, forteller Svendsen, som torsdag ettermiddag jobbet med å stable en nødløsning på beina for fredag. For sikkerhets skyld.
– Når vi er i en pandemi og har behov for video til å holde rettsapparatet i gang, så blir det veldig problematisk når disse systemene ikke fungerer. Det er helt nødvendig at Domstoladministrasjonen får på plass et backupsystem, som gjør at det ikke blir store konsekvenser av en feil som dette, sier Svendsen.
Høyesterett hadde backup
I Høyesterett ble det stopp i forhandlingene frem til lønsj, men i rikets øverste domstol har de selvsagt LITT bedre datautstyr enn alle andre: Høyesterett har faktisk en backupløsning.
– Vi hadde en annen plattform, som vi ba om å få i fjor sommer. Bakgrunnen var de forestående plenumssakene, forteller direktør i Høyesterett Bente Kraugerud.
Den vanlige videoløsningen som domstolene har ville ikke egnet seg for plenum, ettersom den bare viser noen få ansikter, og deretter «+12» eller lignende. Den er heller ikke godt tilrettelagt for strømming til media, slik det var behov for i plenumsakene.
– Vi henter inn det tapte og skal være i rute i morgen, sier Kraugerud.