Første juli utløper den midlertidige loven som åpner for å holde rettsmøter på video, uten at tiltalte er til stede i retten. Fredag la justisminister Emilie Mehl (Sp) frem en proposisjon om å gjøre ordningen permanent. Departementet vil imidlertid ikke videreføre koronaloven i sin helhet. På noen punkter innskrenkes adgangen til fjernmøter, sammenlignet med dagens rettstilstand.

Den mest sentrale forskjellen vil være at hovedforhandling i straffesaker og ankeforhandling om skyldspørsmålet ikke skal kunne avholdes uten etter samtykke fra partene. I dagens midlertidige lov er partenes syn et viktig moment i vurderingen, men de har ikke vetorett. Departementet skriver:

«Dersom tiltalte ønsker at hovedforhandlingen skjer med deltakerne fysisk til stede i møte, kan det derfor ikke gjennomføres ved fjernmøte. At tiltalte har tillit til domstolsbehandlingen er avgjørende. Hensyn som ellers kan tale for fjernmøter – som effektivitet og samfunnsøkonomi – kan ikke her få slikt gjennomslag at fjernmøter skal kunne besluttes mot tiltaltes ønske i disse rettsmøtene.

Departementet har – i motsetning til Straffeprosessutvalget – falt ned på at det er naturlig at både tiltalte og påtalemyndigheten må samtykke til slik digital gjennomføring.»

Annonse

Vi søker engasjert jurist til viktig rolle innen fornybar energi

Ville utrede mer

Både Riksadvokaten og Advokatforeningen har i høringsrunden gitt uttrykk for at erfaringene med det midlertidige regelverket bør utredes grundigere, før man endrer loven. Det er departementet ikke enig i. Derimot mener departementet at terskelen for å benytte fjernmøte bør være at retten finner det «ubetenkelig».

I sivile saker, derimot, skal det holde at retten finner fjernmøte «hensiktsmessig og forsvarlig». I sivile saker skal det heller ikke gjelde noe krav om samtykke.

«Departementet har overveiet innspill fra blant annet mange domstoler, som har tatt til orde for at vilkåret for fjernmøte bør være det samme i de to prosessformene. Etter departementets syn bør vilkårene for fjernmøter i straffesakene være noe strengere enn for de sivile sakene», heter det i proposisjonen.

Fjernmøte bestemmes med beslutning, men dersom retten beslutter å benytte fjernmøte mot en parts ønske, skal dette gjøres med en begrunnet kjennelse, som kan påankes.

Departementet foreslår også en hjemmel for strømming av rettsmøter. Regelen forutsetter imidlertid at det finnes tilgjengelig teknisk utstyr, og innebærer ingen plikt til å strømme.

Hele proposisjonen finner du her.