Da justisminister Emilie Mehl (Sp) sist uke fikk spørsmål fra Stortinget om hun ville beklage feilpraktiseringen i rusransakingssakene, unnlot hun å svare.

Onsdag sendte derfor Rett24 et direkte spørsmål til departementet, som lød:

«Står Mehl bak uttalelsen fra statssekretær Idsøe (17/3), der han "beklager overfor de som har vært utsatt for feil", eller er dette en uttalelse statsråden ikke kan stille seg bak?».

Uttalelsen kom i en epost til Dagbladet.

Fredag formiddag kom svaret fra departementet, som i sin helhet lyder:

«På denne henvendelsen viser jeg til det jmin sa fra stortingets talerstol i spørretimen Sak nr. 1 [10:02:46] - stortinget.no.

– Det er ikke bra at dette har skjedd, og jeg er også glad for at politiet og Riksadvokaten har oppdaget dette og har iverksatt tiltak for å sørge for at det ikke skjer i framtiden. Politiet har også beklaget dette selv. Jeg har tillit til at de følger opp dette på en god måte framover, og jeg forventer også at man har høy oppmerksomhet om dette nå. Det er jeg helt sikker på at de har i politiet.

– Jeg ser veldig alvorlig på denne saken, og derfor er jeg også glad for at den har kommet fram i dagen, sånn at det har vært mulig for politiet og riksadvokaten å gjøre tiltak med tanke på praksisen, og også for politiet å beklage til dem som har vært utsatt for dette.

– Så mener jeg at hvis det er snakk om oppreisnings- og erstatningssaker på generelt grunnlag, må vi håndtere dem gjennom de ordningene vi har. Det er ikke per nå aktuelt å opprette en ekstraordinær ordning.

– Jeg forholder meg til de funnene som er gjort i rapporten. Og jeg er glad for at man har gjort jobben med å gå gjennom praksisen og ser på hva slags tiltak som er nødvendig å gjøre for å rydde opp. Og så registrerer jeg at politiet har beklaget at dette har skjedd, og at det er iverksatt en rekke tiltak for å sikre at man ikke fortsetter den praksisen videre.»

Annonse

Ledige stillinger i vårt team for Kapitalforvaltning og Finansregulatorisk

Maurud: Delt ansvar

Venstres justispolitiske talsperson Ingvild Wetrhus Thorsvik, som var den som tok saken opp i Stortinget denne uken, reagerer.

– I alle dager dager! Dette er jo virkelig oppsiktsvekkende. Nå arbeider hun jo nærmest aktivt for å dementere beklagelsen fra statssekretæren sin. Bekymringsverdig med tanke på oppryddingen som må til i politiet, som hun har overordnet ansvar for. Dette oppleves nok også svært uheldig og ubehagelig for menneskene dette gjelder.

Bergens Tidende krevde fredag politidirektørens avgang, som følge av saken. Samtidig krever Riksadvokaten sin del av ansvaret: I en kronikk i Aftenposten skriver Jørn Sigurd Maurud:

«Påtalemyndigheten – og domstolene der de involveres – har på dette området et særlig ansvar for at tvangsmiddelbruken skjer i overensstemmelse med norsk lov. Vår oppmerksomhet om tvangsmiddelbruken i disse sakstypene har gjennom årene ikke vært god nok. Dette må og skal forbedres.»

– Flaut

SVs justispolitiske talsperson, Andreas Sjalg Unneland, har kalt Mehl inn til spørretimen for å ta spørsmålet opp en gang til.

– Dette begynner å bli flaut. Dersom justisministeren ikke kan stille seg bak statssekretæren og politiets beklagelse er det alvorlig. Det er mildt sagt uforståelig at ministeren setter seg på bakbeina i denne saken. Jeg forventer at Mehl tar innover seg at hun nå inntar en aktiv rolle i å undergrave den beklagelsen politiet og statssekretæren har gitt. Det er viktig at Mehl som øverste representant anerkjenner og beklager de systematiske bruddene på grunnleggende rettigheter rusbrukere har vært utsatt for. Dette burde virkelig ikke være så vanskelig.

MDGs Arild Hermstad sier han blir «opprørt og sjokkert».

– Justisministeren hadde nå en sjelden anledning til å bekrefte at statssekretærens unnskyldning var ekte, men velger det motsatte. Mehl bekrefter med dette at de som sitter med den øverste makten i politi og justisdepartmenet, som begge har makt til å gjøre rusbrukere sitt liv vanskelig, ikke har ikke lært noe som helst av politiskandalen, sier Hemstad.