– Jeg skulle ønske at ordfører og rådmann tydelig sa fra at sånn godtar vi ikke at våre medarbeidere behandles. Det er de som skal ta kampen, utøve press på politiet så den fornærmede slipper det selv.

Det sier barnevernspedagog og tidligere polititjenestemann Stian Vatnedal til fagbladet Fontene, som omtalte saken torsdag.

Forhistorien er at Vatnedal for 10 år siden var tilsynsfører fra barnevernet under samvær mellom den nå domfelte kvinnen og hennes datter. Barnet ble senere adoptert av fosterforeldrene.

Annonse

Vil du jobbe med skatterett i et av bransjens fremste fagmiljøer?

Pedofili-anklager

I forbindelse med barnevernsaken avga Vatnedal vitneforklaring. Kvinnen startet deretter en langvarig hetskampanje mot Vatnedal, blant annet via en Facebook-gruppe for barnevernmotstandere. Det ble fremmet påstander om at han var kriminell og korrupt, at han skulle ha løyet i retten for å frata henne barnet, og at han hadde drevet ulovlig overvåking og hacking.

Av kvinnens støttespillere på Facebook ble anklagene videreutviklet til å inkludere pedofili og stjeling av barn. Det ble også delt bilder av Vatnedal, og han mottok rundt 100 eposter, i tillegg til ubehagelige oppringninger midt på natten.

Kvinnen ble i sommer dømt til 45 dager betinget fengsel for trakassering og brudd på besøksforbud. Dommen ble anket til Borgarting lagmannsrett, som i november besluttet å nekte anken fremmet.

«Etter lagmannsrettens syn hefter det ingen feil eller svakheter ved tingrettens vurdering. Varigheten av siktedes handlinger taler for en følbar reaksjon, men særlig saksbehandlingstiden og siktedes livssituasjon taler for en mildere straffart i kombinasjon med bot», heter det i lagmannsrettens avgjørelse.

Henlagt tre ganger

I intervjuet med Fontene forteller vitnet at han fikk råd fra det lokale politiet om ikke å anmelde, fordi det ville være å helle bensin på bålet. Etter likevel å ha levert tre anmeldelser som alle ble henlagt, klaget han til til statsadvokaten. Der ble henleggelsen omgjort, slik at grunnlaget for den nå avsagte straffedommen ble lagt, skriver Fontene.

– At andre fikk vite om den belastningen jeg har levd med betyr mye. Jeg tror ikke man forstår hvor belastende hets er før man har opplevd det selv. I retten ble det åpenbart for andre hvor ondsinnet det har vært, uttaler mannen.

I dag jobber han i Politidirektoratet.

– Jeg trengte en pause fra førstelinja. Nå er jeg byråkrat, og det er veldig behagelig ikke å måtte forholde seg til grenseløse folk, sier han til Fontene.