ARENDAL
Advokatbransjens tilstedeværelse under Arendalsuka er i år større enn noen gang siden arrangementet ble født for 10 år siden. En rekke firmaer er med enten som arrangører eller som deltakere i ett av de mange hundre arrangementene som finner sted gjennom hele uken. Og fremst blant de som har trappet kraftig opp er Advokatforeningen, som holder ikke mindre enn ni åpne arrangementer frem til torsdag.
Under åpningen mandag møtte Advokatforeningens leder NIM-direktør Adele Matheson Mestad og filosof Henrik Syse for å snakke om rettsstatens tilstand.
Rettsstatspolitikk
– Det som er viktig for oss å få frem, er at rettsstatspolitikk er noe annet enn justispolitikk, med politi og kriminalomsorg. Man tenker for snevert. Tar for eksempel varslervernet. Å vedta en lov er lett, men hva gjør du for eksempel med at det i legeyrket er vanlig at man ikke får fast jobb før man er 40-årene? Hvor sannsynlig er det at midlertidig ansatte vil varsle om noe?
– Hvor mye tror du vil bli sagt om rettsstaten i den kommende valgkampen?
– Jeg tviler vel på at det blir veldig mye, fordi det er ikke spesielt populært. Det er jo egentlig ikke noe engasjement rundt det, og det er rett og slett skremmende. Uansett om vi skårer høyt på rankingene kan vi ikke si at vi har en ordentlig rettsstat om den ikke inkluderer alle. Det finnes mange mennesker i Norge som har så lav inntekt at det ikke er realistisk at de kan få juridisk bistand. Samtidig har de for mye til å få fri rettshjelp. For dem eksisterer rettsstaten bare på papiret.
Wessel-Aas mener pandemien har løftet bevisstheten om rettssikkerhetsspørsmål for mange, men frykter det skal være forbigående.
– De fleste har ikke følt på hva en rettsstat betyr før nå. Folk som vanligvis ikke blir berørt av slike spørsmål fikk plutselig ikke lov å dra på hytta eller på forretningsreiser. De ringte meg og sa «dette kan jo ikke være lov»! Men hverdagen er at man tenker at slikt bare gjelder andre. Og så lettes det på tiltakene, og så blir de lykkelige. De som berøres av slike spørsmål normalt, er et så lite mindretall at det ikke er noen valgkampvinner.
– Hvorfor øker Advokatforeningen trykket på Arendalsuka i år?
– Det er fordi vi ser at det er en god arena for å påvirke veldig mange, de fleste av samfunnets grupper er representert, politikere og interesserganisasjoner, og vi ønsker å være en tydelig stemme. Dessuten opplever vi at det kommer andre mennesker på arrangementene her enn de som vanligvis kommer på våre seminarer. Det er mye større innslag av folk utenfor bransjen, og det er et mål for oss å formidle de spørsmålene vi er opptatt av, til allmennheten, sier Wessel-Aas.
Streames
De fleste av foreningens arrangementer under Arendalsuka kan følges live på nett. Programmet ser slik ut:
Tirsdag 17. august kl. 10.00 «Rettstatsvalget 2021». Rettsstaten avgjør hvor like vi er for loven – i et samfunn der stadig mer blir ulikt. Se livestream her.
Tirsdag 17. august kl 13.00 «Den norske staten er sterk. Er den også rettferdig og snill?» Bak begrepet «administrative sanksjoner» ligger en ambisjon om å håndheve lovverket effektivt, og spare politi og domstol for arbeid. Men hvordan er det med rettssikkerheten? Se livestream her
Tirsdag 17. august kl 15.00 «Fremtidens rettshjelp - En rettsstat for alle?» I dag tjener mange for lite til å kunnebetale for rettslig bistand, men for mye til å få fri rettshjelp. Advokatforeningen og Gatejuristen inviterer til debatt om hvordan fremtidens rettshjelpsordning skal innredes. Se livestream her
Onsdag 18. august kl 12.00 Rettsak om sovevoldtekt. Advokatforeningen gjennomfører en rettssak som et rollespill i Arendal gamle rådhus. Se livestream her.
Onsdag 18. august kl 16.00 «Hvor strengt er et samfunn?» Advokatforeningen følger opp arrangementet «Rettssak som rollespill», og inviterer til debatt om straff om det norske samfunns straffenivå. Se livestream her.
Torsdag 19. august kl 10.00 «Grønn rettsstat. Jussens plass i klima- og miljøarbeidet» Hvordan kan jussen utformes slik at en framtidsvisjon i endring ikke står i veien for forutsigbare rammebetingelser? Hvordan legge til rette for langsiktig planlegging mot en usikker framtid? Se livestream her.
Torsdag 19. august kl 12.00. «Åpenhetsloven for næringslivet - en milepæl for menneskerettigheter og bærekraft» Hvordan unngå at lovens krav om aktsomhetsvurderinger blir en kostnadskrevende skrivebordsøvelse uten resultater for menneskene det gjelder? Se livestream her