– Nå angrer jeg litt på at jeg tok telefonen!
– Nattbordet i Rett24 er mild som en sommervind.
– Jeg har nettopp fått baby, så det går veldig mye i barsel for tiden.
– Men blir det barsellitteratur? Har du lest Gry Nylander?
– Jeg har ikke lest henne, men jeg har en bok som jeg ikke er blitt ferdig med.
– Det er helt utrolig mye å lære! Alt man ikke vet, som at brystmelkens innhold forandrer seg alt ettersom barnet fødes tidlig eller sent. Hvorfor har man ikke visst om dette før, tenker man.
– Det er nok også mulig å lese for mye om det også.
– Da Nylander ble spurt om lesing svarte hun at hun leste en god del som barn fordi barndommen hennes var «fullkomment begivenhetsløs». Var din barndom det?
– Haha. Jeg vokste opp i et hjem uten så mange bøker, selv om vi hadde tolv bind av leksikon. Men faren min tok meg med til biblioteket, som jeg opplevde som en magisk plass.
– Hva leste du før baby tok over?
– «Anomalien» av Hervé le Tellier. Jeg har en tendens til å alltid ligge etter. Det er ikke så lenge siden jeg kom hjem med Knausgård, for eksempel. Men jeg leste alle bindene, og var litt overrasket over hvor godt jeg likte det. Jeg er nok mer opptatt av det innoverskuende og reflekterende enn av ytre handling.
– Hvordan vil du si din lesekarriere har vært? Medianen er Hardyguttene, Bjørneboe, Kafka og så, fra fylte 25, Jo Nesbø resten av livet.
– Haha. Ikke helt ulikt. Kanskje litt flere klassikere, og ikke så mye Hardyguttene, men andre bøker i samme genre Jo Nesbø er jo fra Molde, som meg, så han måtte jeg jo lese. Og Karin Fossum, men da er vi tilbake til tenårene. Men det er gøy med en medrivende krim.
– Blir du aldri faglig indignert? Må da være mye klanderverdig fremstilt juss?
– Ikke når det gjelder romaner. Men i nyhetsartikler, der synes jeg det er mye verre.
– Slagplan for lesing under permisjon?
– Jeg har en liste, men den tør jeg ikke gå ut med. Og det må nesten bli en del lydbok, babyen sover helst i sele.
– Har du noen leseplan for den nyankomne?
– Det blir i hvert fall turer til biblioteket.