Fetteren til avdøde Birgitte Tengs ble som kjent endelig fri for alle drapsanklager gjennom gjenåpningen av den sivile erstatningsdommen i 2022. Siden den gang har advokat Arvid Sjødin jobbet for å få godtgjørelse for arbeidet han har nedlagt i saken gjennom 24 år.
Sjødin opplyser til Rett24 at han har fått 1,5 millioner for arbeidet med den sivile saken, og det samme for arbeidet med straffesaken. Det er imidlertid svært mange millioner mindre enn kravet han har fremmet, og han har derfor saksøkt Justisdepartementet, med krav om erstatning.
I kravet utgjør blant annet telefontiden 4,5 millioner kroner, og totalsommen er over 11 millioner.
Vil frifinne staten
I midten av januar fikk han et brev fra Oslo tingrett, der retten konkluderer med at kravet vil bli forkastet ved forenklet behandling. Tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen skriver:
«Retten finner at kravet skal avgjøres etter reglene om forenklet domsbehandling i tvisteloven § 9-8. På bakgrunn av de fremlagte dokumenter i saken er det etter rettens syn klart at det ikke finnes noe faktisk eller rettslig grunnlag for at staten skal være erstatningsansvarlig, hverken overfor Arvid Sjødin AS eller Arvid Sjødin personlig. Det er derfor klart at kravet som er fremsatt, ikke for noen del kan gis medhold. Staten skal derfor frifinnes. Dom i saken vil foreligge med det første.»
Nå krever Sjødin at Nilsen kjennes inhabil i saken. I et prosesskriv til tingretten skriver han:
«Tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen har vært ansatt i en ledende stilling som underdirektør hos vår motpart, han har som dommer uten forbehold godtatt anførslene som er fremsatt fra hans tidligere arbeidsgiver og lagt dem til grunn i en uriktig avgjørelse som hans skal ta. Dette gir grunn til å stille spørsmål om han er i stand til å kunne ta en upartisk avgjørelse? For meg ser det ikke slik ut.»
– Sjokkert
– Jeg er sjokkert av det som skjer. Justisdepartementet har ensidig bestemt at mitt arbeid i den strafferettslige delen av Tengs-saken, gjennom 24 år, skal betales med 1,5 millioner, uten å drøfte det med meg. Så går jeg til retten, og der treffer jeg en underdirektør fra Justisdepartementet som er blitt dommer i tingretten, og han støtter selvsagt departementet, sier Sjødin.
Tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen har imidlertid vært dommer i Oslo tingrett siden 2002, og hadde ikke befatning med Tengs-saken under sine år i departementet. Han er derfor ikke inhabil, mener Oslo tingrett, og legger særlig vekt på det lange tidsrommet som er gått siden 2002.
Ikke i tvil
Tingrettsdommer og avdelingsleder Hanne Sofie Bjelland skriver:
«Retten mener forholdene Advokat Arvid Sjødin AS har påberopt ikke kvalifiserer til å kjenne tingrettsdommer Nilsen inhabil. Også allmennhetens oppfatning av habilitetsspørsmålet har betydning ved habilitetsvurderingen. Som fremhevet i Rt-2008-1466 har det siden 1990-tallet skjedd en utvikling der det legges større vekt på hvorvidt det fra allmennhetens ståsted, er grunn til å trekke dommerens upartiskhet i tvil. Retten kan ikke ut fra kjennelsens begrunnelse se at det er noen rimelig og saklig grunn til å trekke tingrettsdommer Nilsens upartiskhet i tvil.
I henhold til rettspraksis vil det i tvilstilfeller kunne få selvstendig betydning at en part krever at dommeren viker sete, jf. blant annet HR-2018-451-A avsnitt 12. Retten har her ikke vært i tvil, og det tillegges derfor ikke vekt i seg selv at saksøker har reist habilitetsinnsigelse.»
Sjødin sier at han ikke kommer til å anke habilitetskjennelsen, men heller angripe den varslede avvisningen av kravet.
– Den vil jeg ta til Strasbourg om nødvendig, sier Sjødin.