I en mye omtalt tingrettsdom fra 2017 fikk fem afghanere, med rettslig medhjelp fra NOAS, medhold på et helt sentralt punkt i diskusjonen om medisinsk alderstesting. Tingretten la til grunn at det må foreligge kvalifisert sannsynlighetsovervekt før utlendingsmyndighetene kan fastslå at en person er over 18 år, dersom han selv oppgir å være mindreårig.

Les VGs artikkel om tingrettsdommen her

Annonse

Vi opplever økt oppdragsmengde og søker en rekke nye Wiersholm-kollegaer i Trondheim for å styrke teamet!

Om man er mindreårig eller ei, har stor betydning for retten til opphold på humanitært grunnlag. I vår kom så Borgarting lagmannsrett til motsatt konklusjon. Lagmannsretten kom til at det kun kreves simpel sannsynlighetsovervekt. Spørsmålet har til nå ikke hatt noen avklaring i rettspraksis fra Høyesterett, men fredag ble spørsmålet avklart: Høyesterett er enig med Borgarting, og forkaster anken.

Rett24 omtalte Borgartings dom her

Høyesterett legger til grunn at lovgiver verken har lovfestet, eller har ment å lovfeste, et unntak fra det alminnelige kravet om sannsynlighetsovervekt. Spørsmålet ble da om det likevel skulle innfortolkes et ulovfestet unntak. Svaret er nei, mener et enstemmig Høyesteret. Førstvoterende Cecilie Østensen Berglund skriver:

«Ved vurderingen har jeg lagt vekt på at det er tale om et gjennomregulert rettsområde som har vært gjenstand for vanskelige politiske avveininger, og hvor det relativt nylig er gitt bestemmelser som innebærer økt beskyttelse for enslige mindreårige asylsøkere. Lovgivers klare forutsetning har samtidig vært at det skal benyttes et alminnelig beviskrav som følge av den betydelige risikoen for misbruk av reglene. Videre veier det tungt at det gjennomgående er lagt inn sikkerhetsmarginer i alle vurderingene som foretas, og at det når vedtaket treffes skal foretas en konkret og nyansert vurdering.»

Les dommen her