Berge Gerdt Larsen er gründer, investor og direktør i oljebransjen gjennom en årrekke. Mange av årene er imidlertid blitt preget av straffesaken mot ham. I 2005 ble han siktet for utroskap og skattesvik, en sak som rullet og gikk helt til han ble frikjent i Gulating lagmannsrett sommeren 2016. Senere ble også skattesakene mot ham som person henlagt.
Sommeren 2020 fikk han 50.000 kroner i oppreisning for urettmessig straffeforfølgning. På dette tidspunktet hadde han, i tillegg til offentlig forsvarer i straffesaken, brukt nesten 30 millioner kroner på spesialistbistand. Siden den gang har han saksøkt både Skatteetaten og Justisdepartementet for ansvarsbetingende uaktsomhet i forfølgningen av ham. Det anførte tapet ble opprinnelig vurdert til å være opp mot 900 millioner kroner, i tillegg til et oppreisningskrav.
Ville ikke svare
Siden er summen nedjustert, men nå er Oslo tingrett uansett kommet til at Larsen selv må bære det økonomiske tapet han ble påført. I en dom avsagt denne uken, legger retten vekt på at Larsen benyttet seg av sin rett til ikke å forklare seg både til politiet, påtalemyndigheten og under hovedforhandlingen i Bergen tingrett. Under ankeforhandlingen i Gulating avga han forklaring, men nektet å svare på spørsmål fra aktoratet. Tingretten skriver:
«Larsen har ikke forsettlig fremkalt forfølgningen.
Retten mener like fullt at han er den nærmeste til å bære det økonomiske tapet som er påført ham av straffeforfølgningen. Dette gjelder selv om det uten videre legges til grunn at tapet er så stort som angitt i påstandsgrunnlaget.
For retten veier det særlig tungt at straffesaken omhandlet meget kompliserte saksforhold, der en forklaring fra Larsen utvilsomt var viktig for opplysning av saken og frifinnelsen. I stedet for å gjøre det han kunne for renvaske seg for mistanken og begrense ressursbruken, valgte han å legge hindringer i veien for politiet og påtalemyndigheten med forklaringsnekt og prosessuelle innvendinger.
Konklusjonen er at erstatningen må bortfalle i sin helhet.»
Anker
Larsens prosessfullmektig Eirik Øverland opplyser at dommen vil bli anket.
– Det er flere sider ved dommen som bør prøves av lagmannsretten. Særlig tingrettens rettanvendelse under de aktuelle erstatningsbestemmelsene, tingrettens forståelse av lovkravet som forutsetning for påtalemyndighetens virksomhet, og tingrettens syn på hvilke rammer som rimelig bør gjelde for forsvarlig myndighetsutøvelse, uttaler Øverland.
Han sier at retten etter Larsens syn trekker rammene for forsvarlig myndighetsutøvelse for vidt, og at terskelen for statens ansvar legges for høyt. Han trekker frem saksbehandlingstid, grunnlaget for straffeforfølgning og rolleblandinger hos skattemyndigheter og politi som aktuelle punkter.
– Det legges tilsynelatende til grunn at bruk av retten til å forsvare seg uten videre kan sanksjoneres med tap av rett til erstatning. Det vil innebære en ikke ubetydelig rettsikkerhetsutfordring dersom tingrettens synspunkter og slutninger skulle bli stående, sier Øverland.
– Et svært omfattende krav
Staten var i saken representert av Arne Johan Dahl og Magnus Johan Færø fra Regjeringsadvokaten. Dahl sier staten er tilfreds med det han mener er en klar og tydelig dom.
– Berge Gerdt Larsen og hans selskap Kver AS har reist et svært omfattende krav om erstatning og oppreisning mot staten basert på bl.a. påstått uaktsomhet og brudd på EMK. Tingretten har vært enig med staten i at det ikke forelå uforsvarlig opptreden fra Skatteetaten og politi/påtalemyndighet, og videre at Larsen ved å benytte seg av sin rett til å nekte å forklare seg under hele straffesaken var nærmest å bære den økonomiske risikoen for strafforfølgningen mot ham. Tingretten er også enig med staten i at det ikke foreligger krenkelse av EMK, sier Dahl.
Dommer i saken var Ole Kristen Øverberg.