Domstolkommisjonen kritiserte dagens dommerfuklmektigordning, og pekte på at 30 prosent av de dømmende årsverkene i domstolene ble håndtert av dommerfullmektiger. I 20 av de daværende tingrettene utgjorde dommerfullmektiger minst halvparten av de dømmende årsverkene.
Kommisjonen skrev:
«Selv om dommerfullmektiger generelt holder et høyt faglig nivå, kan det være betenkelig at unge og uerfarne jurister opptrer som dommere i komplekse sakstyper. Det å bemanne domstolene med en så høy andel jurister med lite erfaring fra yrkeslivet, harmonerer heller ikke helt godt med domstollovens alminnelige prinsipp om at rekruttering av dommere skal skje blant jurister med variert yrkesbakgrunn.»
For å følge opp dette ble det i fjor nedsatt en arbeidsgruppe, som skulle gjennomgå dagens system. Gruppen foreslo en rekke endringer som er ment å styrke ordningens karakter som utdanningsstilling.
Vil følge opp
Nå har Domstoladminstrasjonen behandlet saken, og på styremøtet som holdes i dag og tirsdag, legges saken frem for vedtak.
I sakspapirene fremkommer at styret i all hovedsak støtter forslagene fra arbeidsgruppen. Det innebærer:
- Man skal som utgangspunkt forventes å ha stillingen i tre år.
- Det skal skje en gradvis opptrapping av hvilke sakstyper en dommerfullmektig kan håndtere, slik at man for eksempel ikke håndterer saker etter barneloven det første året.
- Det skal etableres et systematisk opplæringsprogram i regi av erfarne dommere, både lokalt og nasjonalt.
- Andelen dommerfullmektiger skal normalt ikke skal overstige 25 prosent i den enkelte domstol, og dommerfullmektiger skal aldri kunne være domstolledere.
Arbeidsgruppen foreslo at lønnsnivået heves, til 550.000 kroner det første året og opptrapping til 700.000 kroner det siste. Dagens nivå hadde, da forslaget ble fremlagt i vinter, et startpunkt på rundt 525.000 kroner. Også lønnsøkningen støtte av direktøren i DA, om enn under forutsetning av at domstolene får tilført «friske budsjettmidler» til dette.
Mer opplæring
Administrasjonen ser for seg å innføre et nytt opplæringsprogram, og et nytt nasjonalt introduksjonsprogram. Det bør i tillegg vurderes å innføre en fadderordning for dommerfullmektigene og en oppfølging av dommerfullmektigen som leder av rettsmøte, heter det i styrepapirene.
– Dommerfullmektigene må fortsatt være svært kompetente ved ansettelsen og gis tid til å fullføre opplæringsløpet sitt. Slik sikrer domstolen høy kvalitet på tjenestene, avgjørelsene, og fremtidig dommerrekruttering. Dommerfullmektigforeningen mener arbeidsgruppen har funnet en god balanse mellom de prinsipielle innvendingene og de praktiske utfordringer dommerfullmektigordningen står overfor, sa styreleder i Dommerfullmektigforeningen, Henrik Rode Evensen, til Rett24 i vinter.