Hva som skal være arbeidssituasjonen til de ganske mange domstollederne som nå ikke lenger har noen domstol å lede, har vært gjenstand for mye diskusjon den siste tiden. Spørsmålet har vært om dommernes stillingsvern går så langt at en overtallig domstolleder ikke kan pålegges å forsette som vanlig dommer.

Ja, mener LO-forbundet NTL, dit enkelte dommere har meldt overgang.

– Dersom det ikke kommer frem en avtale for de overtallige sorenskriverne, vil de overtallige bidra til en god prosess rundt overgang til ny domstolleder. Dette gjøre blant annet ved å ferdigbehandle de saker de har ansvar for ved ikrafttredelse av ny domstol. Ellers forholder de overtallige seg til at de ikke har arbeidsplikt, og om regjeringen ikke godtar det, så følger det av avskjedsbrevet i Grunnloven at det er regjeringen som må ta rettslige steg, uttalte leder for NTL Domstol, Kristin Tollefsen, til Rett24 i april.

Les: Mener overtallige sorenskrivere ikke trenger å jobbe

Annonse

Vi søker advokat eller advokatfullmektig i Fredrikstad

Full lønn og studiepermisjon

Langt de fleste dommere er imidlertid organisert i Den Norske Dommerforening. Og Dommerforeningen har et annet syn enn NTL. Nå har Dommerforeningen signert en avtale som innebærer at de overtallige «skal oppfylle sin arbeidsplikt ved å utføre dømmende oppgaver». Samtidig beholder de både tittel, lønn og lønnsutvikling som om de fortsatt skulle være domstolledere.

Det skriver Dommerforeningens leder, Kirsten Bleskestad, i en kommentar i Juristforbundets medlemsblad Juristen.no.

«I omstillinger som dette vil det alltid være ulike interesser og hensyn å ivareta, og jeg har forståelse for at ikke alle vil være 100 prosent fornøyd med resultatet. Slik er forhandlingens natur», skriver Bleskestad.

Samtidig forteller hun at de overtallige dommerne vil få tre måneders studiepermisjon, samt blant annet krav på godtgjørelse dersom noen dommere skulle ende opp med betydelig økt reisebelastning.

NTL sier nei

Domstoladministrasjonen opplyser at de nå vil fortsette forhandlingene med de andre fagforeningene, det vil si Tekna for jordskifterettene, samt NTL-domstol. Leder for sistnevnte, Kristin Tollefsen, opplyser til Rett24 at de ikke godtar den avtalen Dommerforeningen har signert på vegne av sine medlemmer.

– Det går på vårt syn på omfanget av embetsvernet. Våre primærstandpunkt er at domstollederne enten har rett til å be seg entlediget uten arbeidsplikt, eller rett til å fortsette som dommer ved det rettsstedet der de er utnevnt, bare med redusert arbeidsplikt. Når det gjelder den konkrete avtalen Dommerforeningen har inngått, så reagerer vi på at det etter vårt syn legges opp til en forskjellsbehandling mellom små og store domstoler. Vi er også uenige hvordan reiser skal honoreres, og vi reagerer på klausulen om at Dommerforeningen skal ha rett til reforhandling om andre oppnår bedre avtaler. Da føler vi at de skyver ansvaret på forhandlingen over på oss, sier Tollefsen til Rett24.

Dommerforeningen har i sin avtale fått inn en klausul at dersom noen av de andre fagforeningene skulle få til en bedre avtale, så skal Dommerforeningens medlemmer har krav på et minst like godt resultat.