Det opplyser overvåkingsorganet i en pressemelding onsdag.

Diskusjonen mellom norske myndigheter og ESA har pågått siden 2014, da ESA etter en rekke klager mot Norge startet traktatbruddsprosedyren. I 2017 konkluderte ESA med at Norge måtte endre reglene, men Norge var ikke enig, og i 2019 ble saken sendt til EFTA-domstolen.

Les: ESA går til sykehussak mot Norge

ESA skrev den gangen at norske reglene for sykehusbehandling i utlandet strider mot viktige prinsipper om pasientrettigheter, koordinering av trygderettigheter, og om friheten til å motta sykehustjenester. De innfrir heller ikke EØS-rettens krav for hvordan myndighetene skal vurdere om pasientene i tide kan tilbys en like effektiv behandling hjemme som det som kan tilbys i andre EØS-land, etter organets syn.

Annonse

Vi søker advokater/advokatfullmektiger

Andre gang

Noen rettssak ble det imidlertid aldri, ettersom ESA under forberedelsen av saken mottok ytterligere dokumentasjon fra norske myndigheter. I tillegg har Norge endret reglene, i et forsøk på å komme ESA i møte. Men ikke nok, mener ESA. Onsdag varslet de derfor en fornyet henvisning av saken til EFTA-domstolen

– Pasienter skal kunne få sykehusbehandling i tide dersom det er behov for det,  enten i Norge eller i EØS-området og gjennom en enkel prosess. Denne  fleksibiliteten er en av hovedfordelene som EØS-avtalen gir pasienter. Gjennom dialog med Norge har vi sett at det er gjort noen forbedringer i pasienters rettigheter. Samtidig gjenstår kjerneproblemene, og det er derfor vi tar denne viktige saken til EFTA-domstolen, skriver ESA-president Arne Røksund i meldingen.

Svekker rettssikkerheten

Kjernen i saken er at EØS-reglene tillater pasienter å motta behandling i en annen EØS-stat dersom de ikke, innen rimelig tid, kan få den behandlingen de har krav på i eget bostedsland. ESA mener Norge vurderer mange søknader om slik behandling i utlandet etter strengere vilkår enn EØS-retten tillater.

«Dagens norske system svekker rettsikkerheten, noe som gjør det svært vanskelig, eller umulig, for enkeltpersoner å få rettighetene som følger av EØS-avtalen», skriver ESA.

Hele meldingen finner du her.