Rekken av EU-prosesser mot domstolsreformene i Polen begynner å bli lang. Først angrep EU-kommisjonen loven som førtidspensjonerte dommere, med det resultat at Polen til slutt delvis rullet reformen tilbake.
Kommisjonen er for EU det regjeringen er for Norge.
Deretter gikk Kommisjonen i fjor til søksmål på grunnlag av reformen som oppretter et nytt «disiplinærutvalg» for dommere, en reform som i praksis vil gi regjeringen direkte innflytelse på domstolenes virke. Kommisjonen mener Polen med dette bryter sin traktatforpliktelse til å opprettholde et uavhengig rettsapparat. I påvente av at EU-domstolen skal avsi dom i denne saken, har Kommisjonen bedt om midlertidig forføyning som pålegger Polen stoppe bruken av det nye utvalget, samt adgang til å ilegge bøter.
Onsdag kom EU-domstolens avgjørelse, og der får Kommisjonen fullt medhold. Domstolen understreker at den ikke har tatt stilling til det underliggende spørsmålet, men konstaterer at det foreligger rimelig tvil om det omstridte disiplinærutvalgets legitimitet, og at dette smitter over på resten av domstolene. I det konkrete tilfellet som er brakt til EU, gjelder det en sak i den polske arbeidsretten:
«The Court points out that the fact that the independence of the Sąd Najwyższy may not be guaranteed is likely to cause serious damage to the EU legal order and thus to the rights which individuals derive from EU law and to the values, set out in Article 2 TEU,8 on which the EU is founded, in particular the rule of law.»
Domstolen skriver også at Kommisjonen kan komme tilbake til domstolen og be om utferdigelse av bøter til Polen, dersom det skulle vise seg Polen ikke retter seg etter forføyningen.
En pressemelding om EU-domstolens avgjørelse finner du her.