Advokat Nicolay Skarning representerer normalt arbeidsgiversiden i arbeidstvister, og har over flere år satt fokus på det han mener er en skjevhet i tingrettenes sammensetning i arbeidstvister.
I 2019 kom det til en diskusjon LO juridisk og Skarning, etter at Skarning la frem en undersøkelse der han mente å kunne dokumentere at særlig de LO-innstilte meddommerne systematisk dissenterer i favør av arbeidstaker. En gjennomgang av alle arbeidsrettslige tingrettsdommer fra 2016 og 2017, viste at meddommeren fra arbeidstakersiden dissenterte 2,5 ganger oftere enn meddommeren fra arbeidsgiversiden.
– NHO bruker jo dette systemet de også, men de har ikke en slik organisasjonskultur som LO har, uttalte Skarning til Rett24 den gangen. I en henvendelse til ICJ skrev han:
«Jeg har hatt en rekke klienter gjennom årene som har hatt inntrykk av at motpartens oppnevnte meddommer har vært motpartens representant i domstolen».
Får med forbund
I fjor klaget Skarning, på vegne av arbeidsgiverforeningen SMB Norge, systemet inn til Europarådets sosialrettskomité. Regjeringsadvokaten svarte med å henvise til at det sosiale charteret kun beskytter arbeidstakere, ikke arbeidsgivere. Derfor har SMB Norge Norge nå fått en fagforening med på laget, representert ved Fellesforbundet for sjøfolk (FFFS). Dette er en fagforening som ikke er knyttet til LO.
Klagernes hovedanførsel er at LO benytter personer som er fast ansatt i LO-forbundene som meddommere i sakene de fører i domstolene, til tross for at disse forbundene regelmessig er LO-advokatenes klienter.
– Det burde være opplagt at dette påvirker deres stemmegivning til fordel for LO-advokatens anførsler og påstander i retten. Det er beklagelig at NHO har samtykket til denne praksisen, og isteden benytter egne «favorittmeddommere» Dermed slår ikke domstolen ned på praksisen med hjemmel i domstolloven § 108. Dette går ut over alle andre og deres behov for uavhengige domstoler, uttaler Skarning.
Vedtok utredning
LO har tidligere avvist problemstillingen fullstendig.
– Meddommere er underlagt de samme regler og habilitetsbestemmelser som andre dommere, og det er full adgang til å reise innsigelser i hver enkelt sak. Dette gjøres i noen saker, men unntaksvis og enda sjeldnere fører innsigelsene frem. Det er beklagelig at Skarning bygger på sin egen utilstrekkelige undersøkelse når han trekker de konklusjoner han gjør, uttalte leder for LO juridisk, Atle Sønstelie Johansen, i 2019.
Stortinget vedtok i fjor sommer, mot den daværende opposisjonens stemmer, å be regjeringen se nærmere på hvordan meddommere velges ut til saker om oppsigelser. Siden den gang er stortingsflertallet endret.
– Jeg tror du kan anta at dette fordamper ved et regjeringsskifte, sa daværende arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen til Rett24 i den anledning.