De to mennene som ble anklaget, ble raskt pågrepet og siktet. Kvinnens forklaring var at hun hadde vært på besøk hjemme hos den ene av de to, der også hans kompis var til stede. I løpet av dette besøket hadde de holdt henne innesperret på et rom, og voldtatt henne i fellesskap.

Etter å ha klart å komme seg ut av rommet, sendte hun umiddelbart melding til kjæresten sin, som kom og hentet henne. Sammen kjørte de to til voldtektsmottaket.

Historien ble redegjort for i inngående detalj i to separate politiavhør.

Annonse

Advokat / Advokatfullmektig selskapsrett

Stemte ikke

Etterforskningen viste etter hvert at det vare flere elementer i kvinnens historie som ikke kunne stemme. Blant annet tok det bare et kvarter fra kvinnen ankom huset, til hun ble hentet av kjæresten sin. Undersøkelsen på voldtektsmottaket viste ikke DNA fra andre enn kjæresten. Et vitne som var i huset, forklarte dessuten at kvinnen var på kjøkkenet under hele oppholdet i boligen.

En gjennomgang av kvinnens telefon viser dessuten at kvinnen har slettet en rekke meldinger fra seg selv til den ene av mennene, der hun er svært kontaktsøkende. Samtidig er meldinger som, uten konteksten av de slettede initiativene, skaper et motsatt inntrykk, i behold.

De to anklagede mennene ble vekket og pågrepet den samme natten, underkastet kroppslig undersøkelse, og fikk klær og telefoner beslaglagt. De ble løslatt påfølgende kveld.

Ville henlegge

Det tok tre og en halv måned før saken ble henlagt som intet straffbart forhold. Politiet innstilte opprinnelig på at det ikke skulle reises noen tiltale mot kvinnen, men denne beslutningen ble omgjort av statsadvokaten, som beordret mer etterforskning.

Den etterforskningen endte med at kvinnen, i januar i år, erkjente straffskyld. Det var aldri noen form for seksuell kontakt under det korte besøket i boligen. Det er ikke klarlagt noe motiv for å dikte opp historien.

Kvinnen forklarte i avhør at hun ikke visste om hun har hallusinert, og at hun kunne få bilder av den seksuelle hendelsen i hodet. Hun fremholdt imidlertid, også overfor retten, at hun den gangen opplevde at hun var blitt voldtatt. Undersøkelsen fra voldtektsmottaket viste at hun hadde en promille på over 2.

En sakkyndigundersøkelse konkluderte med at kvinnen har relativt svake kognitive evner, men ikke i en slik grad at det kan karakteriseres som lettere psykisk utviklingshemming. Det er ikke tvil om tilregneligheten.

Da Sogn og Fjordane tingrett tidligere i høst behandlet en annen sak om en oppdiktet voldtekt, landet straffen på seks måneders fengsel.

Les: Fikk seks måneders fengsel for oppdiktet overfallsvoldtekt

I den saken var imidlertid ikke anklagen rettet mot noen konkret person.

Annonse

Vil du være med på laget til BDO Advokater?

Mistet venner og nettverk

Vestfold tingrett legger i denne saken stor vekt på at det her ikke bare er én, men to som er utsatt for den uriktige anklagen. Retten mener normalstraffen i dette tilfellet skal være ett års fengsel:

«Retten legger også til grunn at anklagen subjektivt har opplevdes som svært krenkende for de fornærmede og hatt skadevirkninger for dem. Anklagen førte til at begge de fornærmede ble vekket om natten og pågrepet av uniformert politi. B har forklart at det var særlig belastende at dette skjedde i boligen til familien i (sted), og at politiet i denne forbindelse vekket hans lillesøster D på X år. Han synes det vanskelig å se hvordan det i ettertid preger henne, blant annet ved at hun må få spesialundervisning på skolen.

De fornærmede ble også underlagt inngripende tvangsmidler i form av kroppslig undersøkelse, med blant annet prøvetaking for spor fra og rundt kjønnsorganer. Både B og C har forklart at de opplevde dette som veldig ubehagelig. C opplevde det som særlig belastende at undersøkelsen av ham ble utført på legevakten i (stedt), der mange kjenner moren hans som jobber i helsevesenet. Videre ble de transportert til arrest, der de satt i flere timer.

Både de fornærmede og deres mødre, som avga forklaring i retten, har også beskrevet at anklagen har hatt virkninger for de fornærmede i ettertid, blant annet for deres helse, arbeidsforhold, relasjoner mv.»

Den ene mannen forklarte i retten at han ved flere anledninger har fått meldinger knyttet til anklagene, samt stygge kommentarer, blant annet på butikken. Han forklarte også at han som følge av saken har mistet venner og nettverk, og at han nå har flyttet fra stedet. Begge de to fikk dessuten store problemer overfor sine egne arbeidsgivere.

Det har tatt nærmere to og et halvt år fra anmeldelsen for falsk anklage ble levert, til saken nå er avgjort i tingretten. Retten mener den lange saksbehandlingstiden skal føre til to måneders fratrekk i straffen, og lander derfor på 10 måneders ubetinget fengsel.

I tillegg dømmes kvinnen til å betale 80.000 kroner i oppreisning til hver av de to.