Saken mot småbarnsfaren i 40-årene ble behandlet som tilståelsessak i Follo og Nordre Østfold tingrett sist uke. Bakteppet var at kommunen hadde anmeldt ham på grunnlag av hva mannen publiserte på sin private Youtube-kanal.

Anmeldelsen førte til at politiet siktet ham for å krenke privatlivet til hans ett år gamle sønn. På Youtube-kanalen hadde mannen lagt ut opplysninger som blant annet inneholdt dialog med barnevernet, og informasjon om sønnens psykiske helse.

I tingretten erkjente mannen straffskyld, og svarte:

«Jeg er enig i at det jeg gjorde var lite gjennomtenkt, men fokuset mitt var å hjelpe min sønn på det tidspunktet. Uansett så skulle jeg nok ha vært litt mer forsiktig med å involvere ham.»

Annonse

Are you ready to make an impact in an international organization constantly innovating its security solutions?

– Økende problem

Mannen har ifølge rettsavgjørelsen samvær med sønnen annenhver helg. Tingretten skriver:

«Retten viser til at straffen begrunnes med menneskers rett til privatliv. Dette gjelder særlig personlige og sensitive opplysninger om barn, ettersom de ofte ikke vil forstå konsekvensene eller ha kontroll med hvem de eksponeres for. Det er et økende problem at barn blir eksponert på internett i forbindelse med omsorgskonflikter.»

Retten fastsetter straffen til en bot på 8000 kroner, i tråd med bøtedirektivet i politidistriktet.

Ny lov neste år

Barnelovutvalget, ledet av lagdommer Torstein Franzen, foreslo i 2020 å innføre en bestemmelse om at foreldre må ta hensyn til barnas privatliv før de samtykker til å dele personopplysninger om barnet. Deler av bakteppet var en høyesterettsdom fra 2019, der en kvinne fikk 12.000 kroner i bot for å legge ut informasjon om sin egen datter.

Les: La ut bilder av datteren på Facebook – tapte i Høyesterett

Publiseringen var ledd i en konflikt mellom barnets mor og barnevernet.

Forslaget fra 2020 er ennå ikke fulgt opp av departementet, men Barne- og familiedepartementet opplyste tidligere denne måneden at de har ambisjon om å legge frem en lovproposisjon om en helt ny barnelov våren 2025.