Hytteeierne gikk derfor til søksmål mot forlaget, med påstand om at turboken oppfordret til krenkelse av deres privatliv. Saken har fått stor oppmerksomhet lokalt, blant annet fordi saksøkerne har kontaktet folk som har postet bilde av hytta i sosiale medier, og bedt dem fjerne bildene.

Ved stien til hytta satte eierne dessuten opp et «ingen adgang»-skilt til turgåerne, etter sigende med begrenset effekt.

Annonse

Advokat/advokatfullmektig - kapitalforvaltning og finansregulatorisk

Saksøkerne anførte i Sogn og fjordane tingrett at forlaget gjennom turboka oppfordret til krenkelse av deres privatliv, men får ikke gehør.

«Saksøkerne kan (...) ikke høres med at turbeskrivelsen oppfordrer turgåere til å gå inn i den private sonen. Man er ikke avhengig av å gå inn på tunet for å oppleve gården som attraksjon. Turbeskrivelsen avsluttes på et område der allmennheten har ferdselsrett, og dersom man vil videre til Fossestølen kan man fortsette oppover langs elva herfra», heter det i avgjørelsen som kom tirsdag.

– Dette er som en julegave. Vi er veldig lettet og har fått blomster og gratulasjoner fra mange kanter. Dette er en viktig dom for mange, sier Torkjell Djupedal, daglig leder i Selja Forlag, til NRK.

Familiens prosessfullmektig ønsker ifølge NRK ikke å kommentere avgjørelsen. Hytteeierne dømmes til å dekke motpartens sakskostnader med 329.000 kroner.

Dommen finner du her.