– Hvis dette ikke er straffbart så må loven endres, sier advokat Anne Kristine Bohinen.

Hun er en av mange bistandsadvokater i voldtektssaken som for tiden behandles i Borgarting lagmannsrett. Saken har fått svært stor oppmerksomhet, ettersom tiltalte gjennom mange år har vært en kjent figur innen Oslos utelivsmiljø.

Tiltalen omfatter en rekke forskjellige kvinner, og i tingretten ble mannen dømt til 13 og et halvt år i fengsel for voldtekter og seksuell omgang med en 15-åring.

Annonse

Er du jurist og ønsker å være en del av et nasjonalt juridisk fagmiljø?

Filmet i pausen

Tirsdag oppsto imidlertid en episode som kom til å prege den påfølgede rettsdagen. Den første av de fornærmede skulle forklare seg, men NRKs fotograf var ikke klar over at også en av de andre fornærmede, som skal forklare seg senere, var til stede.

Da fotografen filmet i pausen, styrte han derfor kun unna den kvinnen som faktisk drev og forklarte seg. Dermed kunne den andre fornærmede sitte på kvelden og se film av seg selv på Dagsrevyens innslag om voldtektssaken.

Den filmede kvinnens bistandsadvokat ønsker ikke å kommentere det som skjedde. Anne Kristine Bohinen, derimot, er rystet. Hun representerer kvinnen som var i ferd med å forklare seg.

– Hun brøt totalt sammen da hun fikk høre dette. Jeg hadde spesifikt bedt om at dørene skulle lukkes uten at pressen fikk være til stede, men retten besluttet at pressen skulle få være til stede med referatforbud. Da vi, med vantro, så at en fornærmet var filmet på Dagsrevyen, ble min klient skrekkslagen. Det ville være umulig for henne å forklare seg med presse til stede etter det, sier Bohinen.

Som en følge av det som skjedde, begjærte Bohinen kjennelsen om lukkede dører omgjort, slik at journalistene ble stengt helt ute fra salen. Dette ble innvilget

– De sier at forbudet mot fotografering i pausene kun gjelder fotografering av tiltalte, men da må vi ha en lovendring. Man skal være trygg når man møter i en rettssal som fornærmet. Dette går på tilliten til hele systemet. Vi må jo verne de fornærmede på lik linje med den tiltalte, man må kunne ferdes fritt i rettssalen og vite at privatlivet blir ivaretatt. Hvis dette hadde skjedd med min klient, kunne livet hennes vært ødelagt, sier Bohinen.

Legger seg flat

NRK-redaktør Knut Magnus Berge kan ikke gjøre mye mer enn å legge seg langflat.

– Dette skulle aldri skjedd, og vi beklager at dette skjedde. Vi vil selvsagt prøve å ta lærdom av det. Faktum er at vi var rett og slett ikke var klar over at det var to fornærmede til stede, og det er vi svært lei oss for, sier Berge.

Filmklippet av den aktuelle kvinnen er siden blitt fjernet fra NRKs nettside.

Domstolloven forbyr fotografering under straffesaker, men dette gjelder bare mens rettsmøtet pågår, ikke i pausene. Utenom selve rettsmøtet er det forbudt å fotografere siktede på vei til eller fra rettsmøtet, eller under opphold i den bygning hvor rettsmøtet holdes.