– Spørsmålet om nye aksjoner tvinger seg frem, sa Forsvarergruppens leder Marius Dietrichson til Rett24 da statsbudsjettet for 2023 ble lagt frem tidligere denne måneden.

Denne helgen har forsvarerne vært samlet på Sundvolden til sitt årlige høstmøte, og søndag ble det klart at et ikke blir noen nye aksjoner – foreløpig. Dietrichson mener man nå må la det nye salærrådet få virke, før man vurderer dette på nytt. Opprettelsen av salærrådet ble løsningen på konflikten som preget våren, og innebærer at et uavhengig råd skal gi departementet en faglig begrunnet innstilling om hva rettshjelpsatsen bør være.

Denne innstillingen skal så vedlegges statsbudsjettet, når det legges frem.

Annonse

Ønsker du å jobbe ved en av Bergens mest spennende arbeidsplasser for jurister?

Må la salærrådet virke

– Vi må la dette salærrådet virke først. Vi har tro på at det vil fungere, rådet skal legge premissene for en fornuftig utvikling av salærsatsen og gi råd til statsbudsjettet. Innstillingen vil være offentlig, og vi er fornøyd med denne innretningen, sier Dietrichson.

Les: Disse skal sitte i det nye salærrådet

Frode Sulland, som var en av de mest sentrale arkitektene bak aksjonen i vår, forteller at stemningen blant forsvarerne er preget av ekstrem misnøye og skuffelse etter det som kom i statsbudsjettet. Der ble rettshjelpsatsen foreslått økt med 19 kroner, noe som er en betydelig realnedgang, prisveksten tatt i betraktning.

Hva som blir det endelige resultatet vet man ikke før regjeringen har landet budsjettforhandlingene med SV, formodentlig i desember.

– Man opplever dette som et løftebrudd, og derfor er det noen som har tatt opp spørsmålet om man nå burde svare tilbake med noen form for aksjon. Det er likevel en bred og allmenn forståelse for at nå må man la salærrådet komme med sine vurderinger først, og vi må avvente Stortingets behandling. Det ble heller fremmet noen konkrete forslag om ny aksjon på årsmøtet, sier Sulland.

Avgjørende knekkpunkt neste år

– Hva tenker du selv?

– Min vurdering er den samme. Budsjettforslaget for 2023 var et brudd på forutsetningen for og innholdet i den avtalen som ble inngått etter aksjonen, hvor det blant annet står at departementet skal arbeide for å øke satsen til et bærekraftig nivå. 19 kroner øker ikke satsen til et bærekraftig nivå. Dette er svært kritikkverdig. Men det vil være vanskelig å sikre en full oppslutning om en aksjon i den fasen man er i nå, og den fulle oppslutningen var hovedgrunnlaget for at aksjonen var vellykket i vår.

– Så det er neste budsjett som bli knekkpunktet?

– Det blir et helt avgjørende knekkpunkt. Man må velge både aksjonsform og tidspunkt ut fra at vi må ha 100 prosent oppslutning, og der er vi ikke nå. Så selv om vi antagelig ikke får noen skikkelig justering før i 2024-budsjettet, så må vi godta en våpenhvile frem til da. Men dersom den tålmodigheten vi nå viser ikke fører til et helt annerledes budsjettforslag, vil det være sterk aksjonsvilje. Vi kommer nå til arbeide med å legge et solid grunnlag for at en ny aksjon settes i gang dersom 2024-budsjettet ikke fører til en endring, sier Sulland.