Avtalen om såkalte europeisk arrestordre trådte i kraft for for snart fire år siden. Avtalen innebærer at det som hovedregel er fri flyt av siktede mellom jurisdiksjonene i EØS-området.

Spørsmålet Høyesterett behandlet i fjor vår, var om det er forsvarlig å utlevere på grunnlag av begjæringer fra Polen, der det polske rettsvesenet er blitt stadig mer politisert av flertallsregjeringen fra det nasjonalkonservative partiet PiS.

Les: Høyesterett godtar fortsatt utlevering til Polen

Annonse

Avdelingsdirektør

Er fortsatt i Norge

I dommen konstaterte Høyesterett at det for tiden er «slike systematiske og generelle mangler ved det polske rettsvesenet at det er reell risiko for brudd på selve kjerneinnholdet i den grunnleggende retten til rettferdig rettergang». Ikke desto mindre var det ingen krenkelse av EMK å utlevere en siktet til dette rettssystemet, mente Høyesterett.

Begrunnelsen var at det i den konkrete saken, en narkotikasak, ikke forelå indikasjoner på at mannen ikke vil få en rettferdig rettergang i Polen.

Ett år senere er utleveringen ennå ikke gjennomført. Årsaken er at mannen også her i landet er siktet i en verserende narkotikasak. Mens han venter på behandlingen av denne, har mannen klaget Norge inn for menneskerettsdomstolen.

Får prioritet

Det er denne klagen EMD nå har fått sett nærmere på – og sluppet inn til behandling. I tillegg er den tildelt status som såkalt «impact case». Dette er en term Strasbourg innførte i 2021, for lettere å kunne prioritere den svært lange køen av klager. En impact case er en sak som ikke nødvendigvis haster av hensyn til liv og helse, men som av andre grunner bør rykke frem i køen.

EMD begrunner ikke klassifikasjonen som impact case, men ettersom saken dreier seg om konsekvensene av en pan-europeisk regel, vil saken potensielt kunne få ha svært store ringvirkninger.

– Dette er svært gode nyheter for rettssikkerheten. Vår klient er lettet og styrket i håpet om at det skal ende bra. Vi håper også at utviklingen kan bety noe for de av dommerne i Polen som er lovlig utnevnt og som kjemper for å gjeninnføre rettsstaten, sier mannens forsvarer, Nils Christian Nordhus.

Høyesterett kjennelse fra i fjor kan du lese her.