Den 80 år gamle Tore Tvedt har i flere tiår vært aktiv på ytterste høyrefløy, og er flere ganger dømt for rasisme. Dommen som falt i Telemark tingrett før sommeren gjelder forhold som ble begått i prøvetiden for en betinget dom etter samme paragraf.

Forvarer John Christian Elden anførte i anken blant annet at ytringene måtte anses som religionskritikk, og dermed være vernet av ytringsfriheten. Lagmannsretten sluttet seg imidlertid til tingrettens vurdering, etter skriftlig behandling, og nektet anken fremmet.

Annonse

Advokat / Advokatfullmektig Bergen

Nektes fremmet

Denne ankenektelsen ble først begjært omgjort, deretter anket videre til Høyesterett. Nå har ankeutvalget ført saken til veis ende gjennom å konkludere med at anken klart ikke kan føre frem.

– Lagmannsretten foretok en ny siling der de reparerte feil fra første silingsrunde, men når de heller ikke der berørte bruken av fengselsstraff mot ytringer alene, lider dommen etter min mening av mangler, skriver Elden i en epost.

Han anførte i anken at praksis fra EMD stiller krav til begrunnelse for bruk av fengselsstraff for ytringer, og at disse ikke var oppfylt i lagmannsrettens premisser.

– Underlig at ankeutvalget ga godkjentstempel til en helt ny straffutmåling på et rettstomt område, og der underretten selv ikke bygger utmålingen på noen foreliggende praksis, sier Elden.

Kvalifisert krenkende

Faktum i saken var blant annet at Tvedt hadde sendt epost til 228 ordførere og kommuneansatte om hvordan «jødene har sleipet til seg på typisk parasittisk vis hundrevis av millioner kroner» og om «det parasittiske og bedritne folkeslaget som kaller seg jøder».

Agder lagmannsrett skrev:

«Slik lagmannsretten ser det er det korrekt anvendelse av straffebestemmelsen å konkludere med at alle disse ytringene rammes. Lagmannsretten er også enig i at ytringene samlet sett er av en slik kvalifisert krenkende karakter at de ligger utenfor de verdier ytringsfriheten er ment å beskytte. Det foreligger en grov nedvurdering og krenkelse av en folkegruppes menneskeverd, og de grove krenkelsene er fremsatt for å fremme hat mot jødene som gruppe. Dette gir ingen beskyttelse mot straff under henvisning til "det frie ordskiftet".»

Påtalemyndigheten ba om fem måneder, hvorav 60 dager betinget, men tingrettens dom på 120 dager, hvorav 60 dager betinget, ble stående.

Annonse

Vi søker en jurist og en økonom med interesse for verdipapirmarkedet

– Overraskende

Professor Jon Petter Rui mener der er overraskende at saken ikke slapp inn.

– EMD har vært klare på at det kreves en grundig begrunnelse for bruk av straff i form av ubetinget fengsel mot ytringer, sier Rui, og viser blant annet til Bouton mot Frankrike. Der var en feministisk organisasjon straffet blant annet for å demonstrere nakne i en kirke.

– EMD konkluderte med krenkelse av artikkel 10, og la stor vekt på at det var idømt ubetinget fengsel. EMD stilte krav til grundig begrunnelse av proporsjonaliteten når ytringer møtes med straff, og da særlig ubetinget fengsel. Dommene fra EMD er av nyere dato. De viser kanskje tydeligere enn tidligere praksis at inngrep i form av bruk av straff generelt og fengselsstraff spesielt er sterke inngrep, som krever en grundig vurdering av proporsjonaliteten, sier Rui.

Lagmannsrettens beslutning finner du her.