Aksjonen Redd Ullevål ble dannet for å motarbeide planen om å overføre driften ved Ullevål sykehus til henholdsvis Rikshospitalet og Aker sykehus. I mai i fjor tok fem av aksjonistene seg inn på byggeområdet ved Rikshospitalet, for å demonstrere og stoppe det de mente var ulovlige anleggsarbeid.

Annonse

Pensjonskontoret søker ny juridisk rådgiver – kanskje er det deg?

Stoppet arbeidet

Sikkerhetsansvarlig på sykehuset sa til aksjonistene at de kunne demonstrere hvor som helst utenfor byggeområdet. Det nektet de, frem til de noen timer senere ble bortvist av politiet. I mellomtiden måtte byggearbeidene stanses av sikkerhetsgrunner. Samtlige fikk 11.000 kroner i bot for å ha nektet å etterkomme pålegg om å fjerne seg. Disse bøtene har de nektet å vedta, under henvisning til demonstrasjonsfriheten. 

Da Oslo tingrett behandlet saken i fjor høst, var konklusjonen at det ikke er uforholdsmessig inngripende å dømme de fem til bøter. Den sentrale rettspraksisen på området er ganske fersk, gjennom flere saker knyttet til klimademonstrasjoner fra gruppen Extinction Rebellion. Oslo tingrett skrev:

«Retten har vektlagt at aksjonistene ikke har forfulgt eller uttømt de lovlige linjene man har laget i norsk samfunnsstruktur blant annet for slike situasjoner. Det er ikke tatt ut begjæring om midlertidig forføyning etter tvisteloven fordi man frykter for stort økonomisk ansvar som følge av stans i arbeidene. Retten har forståelse for det sistnevnte, men mener likevel at dette er et forhold lovgiver må ha hatt i betraktning flere ganger gjennom tidene når systemet har vært evaluert. Midlertidig forføyning er en rettslig mulighet aksjonistene ikke har forsøkt. Instituttet er nevnt i flere av dommene på området, herunder Alta-dommen, Ren Oslofjord, HR-2011-2349-A avsnitt 26. Om foreningen ikke har rettslig interesse/representasjon etter tvisteloven, medfører at de må alliere seg med noen som har det. Også her vises det til Altadommen Rt-1981-21 og Høyesteretts uttalelser der. Retten oppfattet fra foreningen og deres advokat at det var arbeidet med å finne subjekter med representasjon i det sivile søksmålet.

Ulovlige arbeider er ikke anmeldt til politiet – fordi man har antatt at det ikke ville skje annet enn henleggelse. Dette oppfatter retten å være en enkel og potensielt effektiv mulighet for å oppnå målet om at arbeidene skulle stanses, slik det ble gjort i Ren Oslofjord, jf. HR-2011-2349-A avsnitt 18 blant annet.»

Vurderer EMD

I tråd med praksis ble boten satt opp fra 11.000 til 13.000 kroner, som følge av hovedforhandlingen. Demonstrantenes anke til lagmannsretten ble ikke sluppet inn. Beslutningen om å nekte anke ble deretter anket videre til Høyesterett, som nå enstemmig har konkludert med at anken skal forkastes. Tingrettens dom er dermed rettskraftig.

Demonstrantenes forsvarer, advokat Ola Lunde fra Advokatene ved tinghuset, utelukker ikke at saken klages inn til Strasbourg.

– Jeg må drøfte dette med klientene, men saken er kompleks og vanskelig. Jeg synes det er naturlig at en klage til EMD vurderes, sier Lunde.

Ankeutvalgets kjennelse og tingrettens dom finner du her.