For å hindre skatteflukt til lavskatteland, har skatteloven en regel som begrenser hvor mye rentefradrag man får når selskaper i konsern låner penger av hverandre.

Tanken er at det ellers vil være lett å plassere plassere uforholdsmessig mye av et selskaps rentekostnader i et land med høy skatt, mens inntektene kanaliseres til morselskap i et land med lav skatt. PRA Group Holding, som er hjemmehørende i Luxembourg, krever i denne saken skattefradrag i Norge for 145 millioner kroner i renteutgifter.

Skatteetaten sier imidlertid nei, og dermed er det blitt sak om EØS-holdbarheten i det norske systemet.

Annonse

Jurist - seniorrådgiver

Fulgte ikke EFTA-domstolen

Da saken ble behandlet i Oslo tingrett, ba Oslo tingrett EFTA-domstolen om en rådgivende uttalelse. Den kom i juni i fjor, og konklusjonen derfra var at de norske reglene ikke var lovlige.

Les: EFTA-domstolen med rådgivende uttalelse i skattesak om rentefradrag

Etter å ha vurdert denne uttalelsen, kom Oslo tingrett likevel til at staten hadde rett. EFTA-domstolens uttalelse ble altså ikke fulgt.

PRA Group anket dommen til Borgarting lagmannsrett, som i motsetning til tingretten var enig med EFTA-domstolen, slik at staten tapte. Dette har staten anket, og nå har Høyesterett besluttet at saken skal behandles i avdeling.

Samvirke

Kjernen i materien er at størrelsen på tillatt rentefradrag er knyttet opp mot en andel av det aktuelle selskapets driftsresultat. For å øke størrelsen på maksimalfradraget, kan man altså flytte skattepliktig resultat fra morselskapet inn i datterselskapet gjennom konsernbidrag. Da øker driftsresultatet – og fradragsrammen.

Problemet er at det kun er norske selskaper som har lov til å gjøre dette. Norge anerkjenner, i skattemessig forstand, ikke slike konsernbidrag fra utenlandske selskaper. Dette innebærer at rentebegrensningsregelen, selv om den isolert sett er lik for alle, i samvirke med konsernbidragsreglene diskriminerer andre lands selskaper.

Annonse

HR rådgiver (jurist)

– Ingen misforståelse

Det mente i hvert fall Borgarting, som skrev:

«Staten har anført at EFTA-domstolen har misforstått (...).

Lagmannsretten kan ikke se at EFTA-domstolen har misforstått. Hjemmehørende morselskaper kan bruke konsernbidrag til å øke fradragsrammen for rentekostnader til nærstående i det hjemmehørende konsernselskapet der dette gir den største skattefordelen. (...) Skattefradrag gis til et datterselskap som skatter til Norge, når selskapet mottar konsernbidrag fra sitt norske morselskap, men ikke til et datterselskap som skatter til Norge, når morselskapet ikke er hjemmehørende og derfor ikke kan gi datterselskapet konsernbidrag.

(...)

Lagmannsretten er på denne bakgrunn kommet til at samvirket mellom konsernbidragsreglene og rentebegrensningsregelen i skatteloven § 6-41 utgjør en restriksjon på etableringsfriheten som ikke er rettferdiggjort.»

Rett24 har tidligere fått opplyst at flere lignende saker stilt i bero i påvente av utfallet i denne pilotsaken.

Lagmannsrettens dom finner du her.