Ankermann i julestafetten på Rett24 er tidligere lagdommer i Hålogaland. Saken han nå skal føre for Høyesterett i plenum, berører fundamentale spørsmål om hvem som har rett til å forvalte ressursene på Finnmaksvidda. 

Hvis du skal trekke frem én sak du jobbet med i 2017 – hvilken vil du nevne og hvorfor?

Det må bli den saken jeg skal føre i Høyesterett nå i januar, på vegne av den sjøsamiske lokalbefolkningen i Nesseby i Varanger mot Finnmarkseiendommen. Saken reiser viktige spørsmål om forvaltningen av utmarksressursene i Finnmark, reelt sett et område på størrelse med Danmark. Saken vil i bunn og grunn avgjøre om Stortingets ambisjoner med finnmarksloven av 2005 skal realiseres eller ikke.

Hvor mange timer jobber du i en normaluke, og hvor mye jobber du i romjulen?

Det vet jeg egentlig ikke, og dessuten varierer det svært mye. Hvis jeg skal anslå et slags gjennomsnitt, så er det sånn ca. 50 timer. I romjulen blir det adskillig mer enn vanlig, ettersom saken i Høyesterett er nokså omfattende og krever sitt.

Hvilken bok var den beste du leste i år?

Vanskelig å huske, men jeg tror jeg holder en knapp på Alf R. Jacobsens «Angrep ved daggry», en bok om kampene omkring Narvik våren 1940. Han skriver drivende godt, og er det noe som er underkommunisert i dagens offentlige hukommelse, så er det kampene omkring Narvik våren 1940, og ødeleggelsen av Finnmark og Nord-Troms høsten 1944. Mange synes å tro at krigen i Norge er ensbetydende med noen enkeltstående sabotasjeaksjoner i Oslo, med Max Manus i hovedrollen. Hvor mange vet f.eks at debatten i det britiske Underhuset 7. og 8 mai 1940, da Winston Churchill trådte inn som ny statsminister, og som regnes som Underhusets viktigste debatt i det 20. århundre, ble kalt dels «the Norway debate» og dels «the Narvik debate», nettopp som følge av de ekstremt viktige hendelsene i og rundt Narvik.

Hva spiser du på julaften? Og hva drikker du til?

Pinnekjøtt. Jeg er vokst opp med ribbe i Tromsø, men min kone ser ingen grunn til å konkurrere med min mors meget sprø svor på ribben. Da er pinnekjøtt et sikrere kort. Til pinnekjøttet må det være øl og akevitt.

Hva skulle du ønske du var flinkere til i arbeidshverdagen?

Tja, effektiv utnyttelse av tiden, kanskje, og svare på alle eposter samme dag som de kommer inn.

Hva er din yndlingsparagraf?

Haha, jeg kan ikke huske at jeg noen gang har ansett en paragraf som mer forlokkende enn andre. Spørsmålet må stå ubesvart.

Du sitter i bilen, og når DAB-signalene fungerer spiller absolutt alle radiokanaler enten Pogues «Fairytale of NY», Chris Rea «Driving home for Christmas» eller Kim Wilde «Rockin around the Xmas tree». Hvilken ender du på?

Det må den passelig sentimentale «Driving home for Christmas»

Hvor er du i julen?

I julen er jeg hjemme. Dels er det juleferie og dels er det papirarbeid. Jeg håper også på en skitur.

Hvem vil du sende en særlig julehilsen til?

Det må bli advokat Frode Elgesem og professor Øyvind Ravna, som begge arbeider sammen med meg på Nesseby-saken, og som i likhet med meg derfor får juleferien adskillig påvirket.