Utsettelsen kommer dagen etter at et flertall på Stortinget har varslet at de ikke kommer til å støtte den foreslåtte reguleringen av erstatningsreglene for advokatutgifter i klagesaker som fører frem.

Dette – Det overrasker meg at en Arbeiderparti-regjering foreslår dette. Hvor ble det av sosialpolitikken? uttalte SVs justispolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes til Aftenposten.

Annonse

Vil du være personvernombud for en samfunnsnyttig aktør?

Ville egentlig fjerne alt

Da forvaltningslovutvalget la frem sin NOU, foreslo flertallet å fjerne retten til erstatning for advokatutgifter helt og holdent. Begrunnelsen var at forvaltningens veiledningsplikt burde være tilstrekkelig. I dag kan man etter forvaltningsloven § 36 få erstattet rimelige advokatutgifter dersom en klage over vedtak fører frem.

Da regjeringen la frem forslag til ny forvaltningslov i vår, fulgte den ikke opp dette forslaget. Derimot la den inn en begrensning, som sier man kun får dekket advokatbistand med den offentlige rettshjelpsatsen som gjelder for andre saker, altså for tiden 1315 kroner i timen.

«Departementet kan ikke se at det er tilstrekkelige grunner til at parter som får sakskostnader dekket etter hjemmelen i forvaltningsloven skal få dekket advokatbistand til en høyere salærsats enn det som tilkjennes for å sikre nødvendig juridisk bistand etter disse andre ordningene», heter det i proposisjonen.

Advokatforeningen reagerte

Dette fikk Advokatforeningen til å reagere kraftig.

Les: Advokatforeningen reagerer: – Slik kan vi ikke ha det

– Dette er en sterk begrensning av foretak og privatpersoners mulighet til å håndheve sine rettigheter, sa leder av Advokatforeningen Siri Teigum, og varslet mobilisering mot forslaget. 

– Dette innebærer en prisregulering på advokattjenester, som medfører at parter ikke får erstatning for sine fulle advokatkostnader når det offentlige gjør en feil, og må oppheve et forvaltningsvedtak. Det er i tillegg slik at prisreguleringen som foreslås ligger lavere enn de priser regjeringsadvokaten belaster for sitt arbeid i slike saker. Slik kan vi ikke ha det, sa Teigum.

Og mobilisering er det blitt. Under høringsrunden i Stortinget kom det kritikk mot forslaget fra en rekke instanser, og i helgen publiserte Aftenposten en artikkel om hvordan regelen vil slå ut i praksis.

Fra bransjen er det blant annet anført at advokater ikke vil påta seg slike saker med no cure no pay, dersom de ikke vil kunne kreve normal timesats når klagen først fører frem.

Den nye fristen justiskomiteen på Stortinget har satt for å avlevere innstillingen er satt til tirsdag 3. juni.