I februar 2018 ble advokat Abdelilah Saeme siktet for grov korrupsjon. I fjor sommer besluttet Oslo statsadvokatembeter å ta ut tiltale i saken. Den lyder på grov korrupsjon, bedrageri, ulovlig innførsel av kontanter og brudd på bokføringsloven.
Korrupsjonen skal etter tiltalen ha bestått i at Saeme, i bytte mot kontanter, skulle sørge for at det ikke ble reist tiltale i en heroinsak der hans klient var siktet.
Høsten 2020 omtalte VG Advokatbevillingsnemndas beslutning om å suspendere Saemes bevilling, i påvente av utfallet av straffesaken.
– Suspensjonen er begrunnet i det faktum at det er tatt ut en tiltale for et alvorlig forhold, uttalte direktør Hege Bjølseth i Tilsynsrådet for advokatvirksomhet til VG.
Av en kjennelse fra Oslo tingrett fra 2019, som handlet om politiets innsyn i arkivet til advokatens regnskapsfører, fremkom at et sentralt bevis i saken er lydopptak gjort i fengselet. Lydopptaket er av samtaler mellom klienten og den nå tiltalte advokaten.
Lydopptak
Advokatens forsvarer, John Chr. Elden, sa i 2019 til Rett24 at samtalen skal ha foregått mens klienten satt fengslet. Statsadvokat Carl Graff Hartmann opplyste at det var Saemes klient som selv gjorde lydopptaket. Hvordan dette rent teknisk foregikk, har påtalemyndigheten hittil ikke villet utdype.
Klienten ble senere dømt til åtte års fengsel for narkotikaforholdet, men noen tiltale for forsøk på korrupsjon ble det ikke. Dette forholdet, som Saeme altså nå er tiltalt for, ble avgjort ved påtaleunnlatelse.
Elden har tidligere reist spørsmål både om hva som var formålet med opptaket, og hvem som skaffet ham opptakeren.
– Min klient har mottatt, oppbevart og viderebetalt 40.000 kroner i klientmidler, og er frustrert over at politiet denne gang velger å tro dulgte anklager fra narkotikasmugleren, uttalte Elden til VG i fjor sommer.
Bedrageri
I tillegg til korrupsjonstiltalen, er det tatt ut bedrageritiltale for nøyaktig den samme handlingen. I dette forholdet er det klienten som er fornærmet, ettersom han ble forledet til å tro at han skulle slippe tiltale dersom han betalte, og slik ble påført fare for tap.
Summen det var snakk om var opprinnelig 20.000 euro. Senere skal dette ha blitt redusert til 10.000 euro, før det til slutt endte med overlevering av 5000 euro.
Ifølge tiltalen kjørte advokaten til Hamburg, der han fikk overlevert pengene fra en tredjeperson, på vegne av klienten.
Betalte tilbake
Endelig er advokaten tiltalt for å frakte disse pengene tilbake til Norge, og for ikke føre dem inn i advokatregnskapet.
Mottaket av de 5000 euroene skjedde sommeren 2013. Av bokføringstiltalen fremkommer at pengene ble betalt tilbake til klienten året etter, sommeren 2014.
– Det er alvorlig når en offentlig oppnevnt forsvarer begår den typen handlinger. Det undergraver tilliten til offentlig oppnevnte forsvarere når de tar imot penger fra klienten, sier statsadvokat Carl Graff Hartmann til samme avis.
Det er satt av fire dager til hovedforhandlingen.