2016 avslørte VG at advokat Amir Mirmotahari hadde spurt en torpedo om å kidnappe et voldtektsoffer. Hensikten var å få voldtektssaken henlagt. Mirmotahari ble siden siktet for en lang rekke forhold, blant annet inngåelse av drapsforbund, grov motarbeidelse av rettsvesenet og korrupsjon.

Før jul 2019 ble han i Oslo tingrett dømt til 10 års fengsel. Fredag ble anken forkastet i Borgarting lagmannsrett, og straffen økt til 11 år i fengsel. Lagmannsretten skriver:

«I skjerpende retning må det legges vekt på at flere av forholdene er begått i egenskap av advokat og offentlig oppnevnt forsvarer. Tiltalte har på den måten motarbeidet den garantisten for rettsikkerhet som han skal være, og det er svært alvorlig når en av rettens sentrale aktører har opptrådt på denne måten. Det er svært ødeleggende for tilliten mellom aktørene, og for tilliten til alle de som opptrer som forsvarere. Mirmotahari har misbrukt tilliten grovt, og sterke allmennpreventive hensyn tilsier en streng reaksjon.»

Det var VG-journalistene Bjørnar Tommelstad og Rolf J. Widerøe som i 2016 avslørte at Amir Mirmotahari hadde spurt en torpedo om å kidnappe et voldtektsoffer. Hensikten var å få voldtektssaken henlagt. De to journalistene omtalte tingrettsdommen her. Der kan du også høre lydopptakene fra Mirmotaharis samtale med torpedoen.

Annonse

Avdelingsdirektør

Har kostet 50 millioner

Foruten den enorme etterfoskningen over to år, har Mirmotahari-saken forøvrig generert en lang rekke rettsavgjørelser knyttet til advokaters taushetsplikt, med avgjørelser både fra Høyesterett og EMD. Aktoratet har beregnet påtalemyndighetens sakskostnader til rundt 50 millioner kroner, og ba om den grunn lagmannsretten om å idømme Mirmotahaari fem millioner i sakskostnader for straffesaken.

Lagmannsretten mener sakskostnader er på sin plass, ettersom anken ikke har ført frem, men mener summen må bli langt lavere:

«Lagmannsretten har etter en totalvurdering kommet til at Mirmotahari i denne alvorlige, langvarige og kostnadskrevende saken bør betale saksomkostninger. Tiltaltes anke har ikke ført frem på noen punkter. Men saksomkostningsbeløpet må settes betydelige lavere enn maksbeløpet på fem millioner kroner i aktoratets påstand. For tingretten og lagmannsretten samlet fastsettes beløpet skjønnsmessig til 250.000 kroner. (...)

Lagmannsretten bemerker at 250 000 kroner utgjør kun fem prosent av maksbeløpet på fem millioner kroner i aktoratets påstand. Men det må være opp til lovgiver, eventuelt Høyesterett, om man skal foreta en kursendring her sammenholdt med det som, etter lagmannsrettens syn, må anses å være praksis i dag, også i store, kostnadskrevende og langvarige straffesaker, se straffeprosessloven § 437 tredje ledd.»

Forsvarer Bernt Heiberg sier til NTB at dommen vil bli anket.

– Vi gjennomgår dommen nå. Mirmotahari er dypt uenig i lagmannsrettens bevisvurdering og rettsanvendelse. Han fastholder at han er uskyldig, uttaler Heiberg.