Innstillingskomitéen til ny dommer i EFTA-domstolen hadde i oppgave å finne inntil tre kandidater til den snart ledige stillingen i Luxembourg. I høst intervjuet komitéen advokat Karin Fløistad til jobben. Det hun ikke visste, var at komitéen da allerede hadde drøftet om ett av medlemmene, professor Finn Arnesen, var inhabil i forhold til nettopp henne.

Årsaken var spesialordning som i 2020 var blitt opprettet i Klagenemnda for offentlige anskaffelser, KOFA. Både Arnesen og Fløistad er oppnevnt til denne nemnda.

Les bakgrunn: Fritatt fra å sitte i nemnd etter samarbeidsproblem – så behandlet han jobbsøknaden hennes

Spesialordningen gikk ut på at Arnesen ikke skulle settes opp i samme nemnd som Fløistad. Bakgrunnen ble oppgitt å være samarbeidsproblemer, blant annet under henvisning til dissensen Fløistad var med på å skrive da Finn Arnesen ledet granskningen av NAV-saken.

Arnesen opplyste komitéen om denne situasjonen da Fløistad søkte EFTA-jobben. Komitéen konkluderte, blant annet etter å ha spurt Lovavdelingen til råds, med at KOFA-situasjonen ikke gjorde Arnesen inhabil i å vurdere Fløistads kandidatur. Komitéen avsluttet arbeidet 10. november. To kandidater ble innstilt, Fløistad var ikke blant disse.

Annonse

Seksjonsledere

– Viktig at det er allmenn tillit

Tre uker senere, fredag 2. desember, omtalte Rett24 denne bakgrunnshistorien. Nå viser det seg at Utenriksdepartementet kort tid etter det igjen, tirsdag 6. desember, sendte et brev til Lovavdelingen. Der ble departementet igjen bedt om å uttalelse seg i tilknytning til Arnesens habilitet.

– For UD er det særdeles viktig at det er allmenn tillit til innstillingskomiteens nominasjonsbeslutning. UD har derfor bedt Lovavdelingen om en klargjøring av enkelte rettslige spørsmål knyttet til behandlingen av habilitetsspørsmål i komiteen, derunder selve vurderingen av komitémedlemmet Finn Arnesens habilitet, opplyser talsperson for UD Ragnhild H. Simenstad.

Dette blir altså andre gang Lovavdelingen uttaler seg i saken. Da innstillingskomitéen kontaktet Lovavdelingens i høst, avga departementet en tilbakemelding som gikk på generell habilitetspraksis. Departementet tok ikke konkret stilling til Arnesens habilitet. Dette overlot den til komitéen selv, har komitéens leder Arnfinn Agnalt tidligere opplyst

Fløistad har uttalt at hun finner det vanskelig å forene KOFA-situasjonen med rollen som søker.

– Jeg skjønner jo nå at innstillingskomitéen har sittet med informasjon jeg ikke hadde, uten at jeg har fått mulighet til å kommentere det på noe vis. Jeg har også bedt om innsyn for å komme til bunns i dette. Jeg venter på svar, sa Fløistad til Rett24.

Usikkerhet rundt tiltredelsen

Den nåværende dommeren i EFTA-domstolen, Per Christiansen, går av i januar. I utlysningen ble det antydet tiltredelse for ny dommer den 18. januar. Søknadsfristen var 15. august.

– Er det fortsatt en ambisjon å ha tiltredelse 18. januar, slik det sto i utlysningen, eller er det nå klart at tiltredelsen blir senere?

– Det er på det nåværende tidspunkt ikke klart når tiltredelse blir, sier Simenstad.

Karin Fløistad var eneste kvinnelige søker til EFTA-jobben. De to som ble innstilt var Hans Petter Graver og Michael Reiertsen – i alfabetisk rekkefølge.

Hvem som til syvende og sist skal nomineres, avgjøres av Utenriksdepartementet. Deretter skal nominasjonen behandles i EFTAs domstolskomité.