Høsten 2019 ble både professor Finn Arnesen og Simonsen Vogt Wiig-partner Karin Fløistad oppnevnt til granskningsutvalget etter NAV-saken – Arnesen som leder, Fløistad som medlem.

I tillegg til å sitte i NAV-utvalget, har begge i lang tid vært medlemmer i Klagenemnda for offentlige anskaffelser, KOFA.

Da arbeidet med å ansette ny dommer fra Norge i EFTA-domstolen kom i gang sommeren 2022, ble Arnesen oppnevnt som medlem av innstillingskomitéen. En av søkerne som meldte seg til stillingen, var Fløistad.

Annonse

Bli en del av Molteberg Nilsen – et av Norges raskest voksende advokatfirmaer

Ville trekke seg

Nå viser det seg at det helt siden NAV-granskningen i 2020 har vært et problem i relasjonen mellom Arnesen og Fløistad. En epost Rett24 har fått innsyn i, viser at Arnesen i juni 2020 kontaktet KOFA med ønske om å trekke seg, begrunnet i at han fant det vanskelig å samarbeide med Fløistad.

Løsningen ble i stedet at Arnesen og Fløistad ikke lenger skulle behandle saker sammen. Arnesen ønsker ikke å utdype begrunnelsen nærmere overfor Rett24, men henviser til kapittel 2.4 i NOUen. Der fremhever flertallet at dissensene fra Fløistad og advokat Kristin Bugge Midthjell kom sent. Flertallet skriver videre:

«Dette, sammenholdt med dissensenes omfang, innhold og form, har medført at det ikke har vært mulig for utvalgets flertall å ta detaljert stilling til det som fremkommer der innenfor rammene av den tiden som har stått til rådighet. Disse medlemmene må derfor nøye seg med å uttrykke at dissensene etter deres mening gir et skjevt og unyansert bilde av flertallets argumentasjon og det faktiske materialet flertallet bygger sitt syn på.»

Endret sammensetningen

Rett24 har fått innsyn i svaret Arnesen fikk fra KOFAs leder, tidligere førstelagmann Sverre Nyhus. Der står det at nemnda «foretar en diskresjonær endring i nemndsammensetningen», slik at Arnesen og Fløistad ikke lenger skal behandle saker sammen. Nyhus skriver videre:

«Det er overordnet viktig å beholde deg i nemnda, og vi gjør derfor den nødvendige tilpasning for å få det til ...  Skulle vi mot formodning få en forespørsel fra Karin om hvorfor dere ikke sitter sammen, mener jeg imidlertid at vi må forklare henne årsaken».

Nyhus bekrefter til Rett24 at Arnesen henvendte seg til ham om dette i 2020, men opplyser at han i dag ikke husker detaljene i samtalen, ut over at løsningen ble som beskrevet over.

I høst møttes altså Fløistad og Arnesen igjen, da Fløistad søkte det snart ledige vervet som dommer i EFTA-domstolen, mens Arnesen var medlem av innstillingskomitéen. Et søk i Lovdata bekrefter at de to i mellomtiden bare helt unntaksvis har opptrådt i samme nemnd.

– Tok du opp denne problemstillingen i arbeidet med søkerlisten til EFTA-domstolen?

– Ja, jeg ba komitéen vurdere min habilitet både i forhold til Fløistad, og til Hans Petter Graver, som er en mangeårig kollega her på universitetet. Dette har Arnfinn Agnalt og resten av komitéen vurdert uten min deltakelse, sier Finn Arnesen.

Annonse

Er du jurist og ønsker du å jobbe med etterretning, teknologi og personvern?

Spurte Lovavdelingen

Arnfinn Agnalt, som ledet innstillingskomitéen til jobben som EFTA-dommer, bekrefter at komitéen ble orientert i september.

– Arnesen viste til det som ble sagt om dissensen i NOU'en, at de begge satt i KOFA, og at han etter eget ønske sjelden satt i samme utvalg som Fløistad etter at NOU 2020: 9 ble avgitt.

– Hvordan behandlet innstillingskomitéen denne informasjonen?

– Jeg bestemte at vi skulle innhente en generell uttalelse fra Lovavdelingen. Vi fikk en tilbakemelding som gikk på det generelle, uten at de tok stilling til habilitetsspørsmålet. Det overlot de til komitéen. Vi drøftet habilitetsspørsmålet uten at Arnesen deltok, og kom til at det ikke var grunnlag for at han ikke skulle delta i prosessen til Fløistad, sier Agnalt.

Visste ingenting

Intervjuene til stillingen som ny dommer i EFTA-domstolen ble gjennomført i midten av september. Fløistad var en av sju søkere, men ble ikke innstilt.

Les: Nå har innstillingskomitéen konkludert om hvem som skal bli EFTA-dommer

Fløistad opplyser til Rett24 at hun frem til siste halvdel av oktober var uvitende om den nå to år gamle spesialordningen om at hun ikke skulle sitte i KOFA med Finn Arnesen.

– Ingen fra komitéen har på noe som helst tidspunkt fortalt meg at det forelå en habilitetsvurdering av Finn Arnesen knyttet til samarbeidsproblemer med meg.

Fløistad opplyser at hun fikk kunnskapen etter at innstillingskomitéen hadde gjennomført samtaler med hennes referanser.

– Hvordan reagerte du da du ble informert?

– Jeg skjønte vel ikke helt hvordan dette kunne ha skjedd. Jeg gikk tilbake til nemdslistene og så jo at det stemte at vi ikke hadde vært i samme nemnd siden sommeren 2020. Men jeg hadde ikke tenkt over det, disse nemndssammensettingene skifter jevnlig, sier Fløistad.

Annonse

Advokatfullmektig

– For meg virker dette uforenlig

Hun opplyser at hun selv, i tiden etter arbeidet med NOU'en, har kontaktet Finn Arnesen for profesjonelt samarbeid.

– Jeg skjønner jo nå at innstillingskomitéen har sittet med informasjon jeg ikke hadde, uten at jeg har fått mulighet til å kommentere det på noe vis. Jeg har også bedt om innsyn for å komme til bunns i dette. Jeg venter på svar.

– Hva tenker du selv om habilitetsspørsmålet?

– Jeg skjønner ikke helt hvordan dette kunne forenes med den situasjonen jeg sto i som søker. Hvis du har en relasjon til meg som gjør at du ikke kan sitte i digitalt møte med meg og behandle skriftlige innstillinger fra sekretariatet, og det har vært pågående i to år, kan man da samtidig sitte og vurdere mine personlige og faglige egenskaper for en stilling? Hvordan kan man gjøre det ene, men ikke det andre? For meg virker dette uforenlig, sier Fløistad.

Ennå ikke avgjort

De øvrige medlemmene i innstillingskomitéen var, foruten Arnesen og Agnalt, høyesterettsdommer Kristin Normann, generalsekretær i Advokatforeningen Merete Smith og ekspedisjonssjef i UD Kristian Jervell. I komitéens instruks sto det at det skulle innstilles «inntil tre kandidater» i alfabetisk rekkefølge, hvorav «så langt mulig» minst én skulle være kvinne.

Karin Fløistad var eneste kvinnelige søker. Da innstillingen ble fremlagt, opplyste komitéen at utvalget ikke kunne enes om hvem som skulle være den tredje kandidaten, og at de derfor valgte å innstille kun to. De to var Hans Petter Graver og Michael Reiertsen – i alfabetisk rekkefølge.

Hvem av de to innstilte som skal nomineres, avgjøres av Utenriksdepartementet. UD kan foreløpig ikke antyde når det skjer. Deretter skal nominasjonen behandles i EFTAs domstolskomité.

– Dette er nominasjon til en viktig stilling, og UD vil på vanlig måte ha en grundig saksbehandlingsprosess, opplyser departementet til Rett24.

Den nåværende dommeren i EFTA-domstolen, Per Christiansen, går av i januar. I utlysningen ble det antydet tiltredelse for ny dommer den 18. januar.