Rettssikkerhetsprisen har vært delt ut årlig siden 2006, deles ut på Rettssikkerhetskonferansen den 26. september. Juryen kunngjorde tirsdag at årets pris går til professor Marte Eidsand Kjørven juridisk fakultet i Oslo. Hun har fagartikler og i offentlige debatt gjennom mange år argumentert for at finansinstitusjonene må bære mer av risikoen for svindel.
Kjørven har skrevet flere artikler i Rett24 om temaet:
Les: Kan og bør ofre for kjærlighetssvindel straffes for uaktsom hvitvasking?
Les: BankID-misbruk og erstatningsrett – hvordan ble det så galt?
Påvirket Høyesterett
I begrunnelsen skriver juryen at Kjørvens arbeid med å løfte problemet spilte en avgjørende rolle da Høyesterett behandlet temaet i 2020:
«Juryen fremhever at prisvinnerens engasjement for å styrke individets rettssikkerhet i et digitalt samfunn, går langt utover det som er vanlig og som kan forventes av rettsforskere. Prisvinneren er et akademisk forbilde i måten hun kombinerer solid vitenskapelig arbeid på, både nasjonalt og internasjonalt, med målrettet praktisk arbeid for å endre regelverket og hjelpe enkeltmennesker som har blitt ofre for ID-tyveri eller diskriminering.
Prisvinneren har utvist sjelden kreativitet som leder av SODI-prosjektet ved å ta initiativ til opprettelsen av en egen rettshjelpsklinikk. ID-juristen har frem til 2024 gitt gratis rettshjelp og veiledning til personer som ikke får tilgang til elektronisk identifikasjon, eller som er utsatt for ID-tyveri og svindel. ID-juristen har tatt kampen for flere i Finansklagenemnda, og bidratt til å styrke forbrukernes rettssikkerhet.»
Stipend
Prisen er et stipend på 100.000 kroner. Etter statuttene tildeles prisen til den som har utmerket seg i sitt virke ved å:
- Styrke rettssikkerhet og likhet for loven innenfor sitt virkeområde.
- Arbeide for rettsstatlige prinsipper, ytringsfrihet, likeverd, menneskerettigheter og trygghet for
- personlige krenkelser.
- Bidra til økt forståelse for og innsikt i lov- og regelverket.
- Bidra til mer effektiv saksbehandling og sikrere beslutninger gjennom utnyttelse av juridisk kompetanse.
Juryen har bestått av Eirik Holmøyvik (leder), Eirin Eikefjord, Katrine Holter, Torbjørn Røe Isaksen, og Monica Mæland.