I fjor høst nedsatte Justisdepartementet et utvalg som skal se på rollen Norsk Narkotikapolitforening har spilt i de siste årenes debatt om rusreformen. Formålet med utvalget skal være å vurdere om ansatte i politiet har utvist god rolleforståelse i sitt forhold til det som er en privat organisasjonen med politisk formål.
– Dette gjør vi for å sikre befolkningens tillit til norsk politi, sa daværende justis- og beredskapsminister Monica Mæland i forbindelse med at utvalget ble oppnevnt
Les: Jurister krever uavhengig NNPF-granskning.
Utvalget ledes av professor Anne-Mette Magnussen, og skal levere sin utredning innen 1. oktober 2022. Nå sliter imidlertid utvalget med å få den informasjonen den ønsker. I en oppsummering etter siste møte, skriver utvalget at det har diskutert veien videre «etter NNPFs avslag på gjentatt anmodning om tilgang til årsberetninger, resultatregnskap og publiserte medlemsblader». Og videre:
«Slik utvalget understreket i sin gjentatte anmodning til NNPF, er det fortsatt utvalgets "klare oppfatning at kunnskap om NNPFs aktiviteter, herunder de politiansattes aktiviteter, er en forutsetning for å besvare vårt mandat", og videre, at "det er av særlig verdi å få tilgang til NNPFs egne beskrivelser av disse faktiske forhold, og beskrivelsen av forholdet til andre aktører, fremfor at man skal basere seg på fremstillinger gitt i ettertid og av sekundære kilder". Det at vi ikke får tilgang til disse dokumentene direkte fra NNPF, vil kunne ha betydning for utvalgets fremdrift.»
– Beklagelig
Utvalgsleder Magnussen understreker overfor Rett24 at NNPF ikke har noen plikt til å utlevere denne informasjonen.
– Men vi synes det er beklagelig at vi ikke fikk den. Ut over det vi har skrevet i meldingen, har vi ikke noe å legge til, sier Magnussen.
Ifølge mandatet til utvalget skal et sentralt tema være å «vurdere om politiet og politiansatte i NNPF i sin dialog og arbeid med ulike samfunnsaktører, har vært tilstrekkelig klare på at de representerer en privat organisasjon og ikke politiet».
Magnussen er dr.polit. og professor ved Høgskulen på Vestlandet. Hun skrev doktorgraden «Domstolskapt rett. En institusjonell analyse av utviklingen av regelen om ulovfestet objektivt ansvar fra 1866 til 2003».
Frykter for personvernet
Generalsekretær i NNPF, Kristine Olsen Moss, opplyser til Rett24 at det er departementets omstridte utlevering av NNPFs medlemsliste til en privatperson som er bakgrunnen for avslaget.
Les: Politiforening misfornøyd med at departementet delte ut medlemsliste
– I januar ga Justisdepartementet innsyn i navnet på 3000 av våre medlemmer, som i det daglige har sin jobb i politiet. Det foreligger nå flere eksempler på at listene befinner seg i ulike kriminelle miljøer i Norge, noe som åpenbart kan true sikkerheten til mange enkeltpersoner og deres familier. Dokumentasjonen utvalget ber om er svært omfattende, og vil kunne bli gjenstand for innsyn. Foreningen kan derfor av hensyn til våre medlemmers personvern ikke utgi en stor mengde samlet informasjon som berører tusenvis av tidligere og nåværende medlemmer. Vi måtte derfor gi utvalget avslag om å oversende dokumentasjonen de ba om, skriver Moss i en epost.
Hun tilføyer at foreningen ønsker å samarbeide, og at de gjerne møter utvalget for å svare på det de måtte ha av spørsmål.
Utleveringen av medlemslisten skjedde like før jul, da en person ba om innsyn i listen over navn som har fått sin medlemsavgift i NNPF trukket over lønnsslippen. Bare noen uker senere nektet departementet en annen person innsyn i en liste over ansatte i UDI, ut fra en sikkerhetsvurdering. Dette vedtaket er klaget inn til Sivilombudet.
Les: Reagerer på forskjellsbehandling mellom politiansatte og UDI-medarbeidere
Foruten Anne-Mette Magnussen består utvalget av:
- Professor Markus Hoel Lie ved Universitetet i Tromsø,
- Avdelingsdirektør Solveig Moen i Domstolsadministrasjonen,
- Professor Liv Finstad ved Universitet i Oslo,
- Advokat Vidar Strømme, fagdirektør Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM).
«Norsk politi har svært høy tillit i befolkningen. For å bevare den tilliten, er det blant annet viktig at det ikke er tvil om at politiansatte kun utfører sin jobb i kraft av sin stilling i politiet, og at deltakelse i en privat organisasjon som NNPF ikke skaper tvil om hvilken funksjon som utøves», skrev departementet i rolleforståelsesutvalgets mandat, som du finner her.