Mandag kom det til enighet mellom regjeringspartiene og SV om et budsjett for neste år. For justissektoren har det vært knyttet spenning til om Advokatforeningen vil få innfridd de kravene den har stilt i forbindelse med den pågående advokataksjonen i Høyesterett.

Kravene har vært

  • forhandlingsrett om rettshjelpssatsen
  • høyere rettshjelpssats, og
  • reversering av kuttet som ble gjort i reisesalæret

Annonse

Er du jurist og ønsker å være en del av et nasjonalt juridisk fagmiljø?

Resultatet av forhandlingene blir at det på to av de tre punktene har vært bevegelse. Noen forhandlingsrett for advokatene om advokatsalæret, eller høyere sats ut over den økningen regjeringen allerede har varslet, er ikke besluttet. Derimot kommer det i budsjettet for neste år inn en vesentlig utvidelse av ordningen med fri rettshjelp.

Det forteller SVs justispolitiske talsperson, Andreas Sjalg Unneland.

– Vi øker inntektsgrensen på fri rettshjelp med 100 millioner. Det er en femten prosent økning fra dagens nivå, og en så kraftig økning tror jeg vi skal langt tilbake for å finne.

– Har dere regnet på hvor mye inntektsgrensen vil flytte seg med dette nivået?

– Vi har ikke fått tall fra departementet på dette ennå, men det vil være et betydelig løft. I tillegg er vi blitt enige om at det skal legges frem forslag til ny rettshjelplov til Storting innen våren 2023. Dette som en såkalt verbal til budsjettet. Samlet mener vi dette peker ut en helt ny retning for rettshjelpsordningen i Norge, sier Unneland.

I tillegg til den generelle økningen i rettshjelpsordningen, skal de spesielle rettshjelptiltakene styrkes med 10 millioner. Dette tilfaller ordninger som Jussbuss, Jurk, og så videre.

– Dette betyr en 17 prosent økning av potten, noe som vil være et betydelig løft. I tillegg starter vi også litt med å utvide rettshjelpordningens virkeområde, ved at vi innfører gratis rettshjelp til barn som berøres i utvisningssaker. Dette koster 1,5 millioner. Det er en liten gruppe, men for denne gruppen betyr dette vanvittig mye.

– Men salærsatsen blir stående slik regjeringen foreslo.

– På kort sikt blir den det, men vi har fått gjennomslag for å øke reisegodtgjørelsen til advokater og sakkyndige. Vi skulle gjerne gått lenger lenger enn det også, men dette er et viktig steg for å vise at det må gjøres noe med ordningene. Vi er helt enig i at salærsaten må opp. Vi starter med reisegodtgjørelsen, og kommer til å jobbe videre med salærsatsen. Det som har vært viktig for oss har vært å peke ut en ny retning. Nå har vi bevist at vi klarer å flytte penger, og skape en en bevissthet rundt dette.

– Tror du Advokatforeningen vil avblåse aksjonen sin på grunnlag av dette?

– Det må du spørre dem om, men vi støtter deres krav langt på vei.

– Med hvilket forbehold?

– Når det kommer til forhandlingsretten må vi se nærmere på hvordan den kan utformes, det er vanskelig å konkludere på det spørsmålet uten å ha et konkret forslag. På kort sikt, frem til revidert til våren, er det det dette vi har.