Det skriver Økokrim i en pressemelding
Moe har innrømmet å ha brutt regjeringens habilitetsregler og gikk av som nestleder og statsråd da saken ble kjent, men han er fortsatt stortingsrepresentant for Senterpartiet.
– Ola Borten Moe har gitt uttrykk for at han vil bidra etter beste evne til å opplyse saken. Det er viktig og positivt, skriver økokrimsjef Pål Lønseth i pressemeldingen.
Det er ikke tatt ut noen siktelse.
Tillit
Økokrim skriver videre:
«Tillit til at kjøp og salg av aksjer skjer innenfor et gjennomsiktig og velfungerende verdipapirmarked, er en forutsetning for vårt økonomiske system. Det er viktig at mistanken som har kommet til uttrykk mot Ola Borten Moe blir fullgodt undersøkt.
Særlig viktig er det fordi Ola Borten Moe var medlem av regjeringen da han kjøpte aksjene, og mistanken gjelder at han kan ha misbrukt opplysninger han har fått som politiker og regjeringsmedlem. Saken handler derfor også om tilliten til vårt politiske og demokratiske system. Det er vanskelig å få tak i nødvendig informasjon uten en grundig etterforskning.»
Det var E24 som i sommer avdekket at Borten Moe hadde investert i Kongsberg Gruppen bare en uke før regjeringen behandlet en milliardkontrakt på ammunisjon.
Støre: – Vil bidra
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at regjeringen vil bidra til å få fakta på bordet.
– Jeg tar Økokrims beslutning til etterretning. De har gjort en uavhengig vurdering, og vi vil bidra slik at de får det de trenger i arbeidet fremover, sier Støre i en uttalelse til NTB.
Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier også at de tar Økokrims avgjørelse til etterretning.
– Nå skal de gjøre jobben sin, og vi vil bidra til at de får all informasjonen de trenger, sier Vedum.
Det var i januar Borten Moe deltok på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo. Uken før kjøpte han aksjer for over 400.000 kroner i våpen- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen. Sistnevnte eier indirekte 25 prosent av Nammo via våpenleverandøren Patria.
Borten Moe var tydelig på at han ikke hadde informasjon som ikke var offentlig kjent om regjeringens arbeid med Nammo-avtalen, da han kjøpte aksjene.