Våren 2018 avslørte Dagens Næringsliv at musikkstrømmetjenesten Tidal har oppgitt minst 320 millioner falske avspillinger av Beyoncé- og Kanye West. Konsekvensen er at superstjernene og deres plateselskaper kan ha fått for høye utbetalinger, på bekostning av de andre artistene på Tidal.
Tidal har avvist alle anklager om juks.
Folkeretten
Saken har siden den gang vært under etterforskning av Økokrim, noe som blant annet førte til at Høyesterett i 2020 tok opp spørsmålet om politiets tilgang til data selskapet hadde lagret på servere i utlandet. Dette motsatte Tidal seg på et folkerettslig nivå.
Saken endte med at Økokrim fikk fullt medhold. Høyesterett la vekt på at ransakingen rent fysisk ble på norsk territorium, og behandlet av norske domstoler. Det var altså ikke tale om at norske myndigheter på egenhånd trengte seg inn i materiale lagret i utlandet.
Les: Økokrim fikk OK til å ransake Tidals Google-mail
I dag, fem år etter at saken startet, har altså Økokrim besluttet å legge bort saken. I en pressemelding skriver Økokrim at utenlandsetterforskningen, blant annet på grunn av pandemien, tok lengre tid enn forventet.
Tok tid
– Etter en samlet vurdering er saken henlagt etter bevisets stilling, skriver førstestatsadvokat Elisabeth Harbo-Lervik i Økokrim.
Etterforskningen ble innledet etter anmeldelse fra Tono SA, artistorganisasjonen Gramart, Fono og forbundet for kunst og kultur, Creo. Mistanken gjaldt manipulering av strømmetall.
– Vi har jobbet med denne saken siden 2018 og vi er i dag tilfreds på vegne av klienten om at saken endelig henlegges, sier Tidals advokat Fredrik Berg i Fend Advokatfirma til Dagens Næringsliv.