Bakgrunnen for saken som skal opp i Nord-Troms og Senja tingrett i januar, er at en russisk statsborger i fjor høst ble pågrepet for å fly drone på Svalbard. Saken har allerede vært to ganger i Høyesterett – først under fengslingen, og så etter ordinær saksgang.
Det endte i juni med at Høyesterett, men tre mot to stemmer, opphevet både lagmannsrettens og tingrettens frifinnende dommer. Dermed skal saken nå behandles helt på nytt.
Les: Påtalemyndigheten fikk medhold med tre mot to stemmer i dronesaken
Samme dommer
Da saken var oppe i Høyesterett sist, ble dommer Bergljot Webster kjent inhabil. Årsaken var at hun hadde deltatt i ankeutvalget som behandlet fengslingen. Når Nord-Troms og Senja tingrett nå skal behandle saken på nytt, er retten satt opp med samme fagdommer som sist, tingrettsdommer Harald Tore Roaldsen.
Det nasjonale statsadvokatembetet har, under henvisning til avgjørelsen vedrørende Webster, anført at Roaldsen er inhabil, og derfor må vike sete. Dette får de ikke medhold i, viser en kjennelse tingretten avsa sist uke. Sorenskriver Unni Sandbukt skriver:
«Utgangspunktet er at en dommer kan behandle en sak på ny etter opphevelse av dom med hovedforhandling. Dette følger forutsetningsvis av straffeprosessloven § 350 med kommentarer, og er fulgt opp i rettspraksis, blant annet i HR-2023-1082-A. Det som ligger til grunn for dette er at en fagdommer anses å være i stand til å endre sitt standpunkt dersom det kommer til nye omstendigheter i saken.
I den nye saken mot Yakunin skal dommeren uansett ikke ta stilling til det samme spørsmålet som ble avgjort ved første gangs behandling av saken i tingretten. Han skal dermed ikke foreta en ny vurdering av det rettslige spørsmålet som førte til frifinnelsen. På grunn av dette skiller saken seg på et avgjørende punkt fra HR-2023-1082-A. I saken for Høyesterett skulle Webster ha tatt stilling til den samme rettslige problemstilling i straffesaken som hun tidligere hadde tatt stilling til i forbindelse med varetektsfengslingen.»
Anker ikke
Aktor i saken, førstestatsadvokat Jan Fredrik Glent, sier til Rett24 at han har bestemt seg for ikke å anke avgjørelsen videre.
– Nå er det for det første slik at habilitetsinnsigelser kan reises på et hvilket som helst tidspunkt. Vi stusser litt over at Webster ble kjent inhabil, mens samme dommer nå kan behandle saken på nytt i tingretten. Men vi tar ikke dette videre nå, dette er juridisk litt uklart farvann, sier Glent.
Et spesielt trekk ved de to underrettsavgjørelsene Høyesterett opphevet i sommer, var forsvarernes anførsel om at retten ikke var bundet av Høyesteretts tolkning. Argumentet var at tolkningen kom fra ankeutvalget, og dermed hadde begrenset verdi som rettskilde. Denne strategien fungerte godt, ettersom både tingretten og lagmannsretten frifant russeren. Siden har altså Høyesterett gjentatt standpunktet i avdeling.
Andre grunnlag
Det sentrale spørsmålet i Høyesterett var om EUs sanksjonsforordning ga regjeringen hjemmel til å forby droner, ut fra det «luftfartøy»-begrepet som benyttes der. Ettersom Høyesterett nå har etablert dette, vil det primært være andre anførsler som blir tema under den fornyede behandlingen. I sin egen habilitetsredegjørelse skriver tingrettsdommer Roaldsen:
«Det er anført flere andre grunnlag for frifinnelse som også ble prosedert for tingretten i saken som nå er opphevet, men disse grunnlagene tok retten ikke stilling til og har heller ikke uttalt seg om disse på noen annen måte i dommen. Jeg kan ikke se at jeg er inhabil i forhold til å behandle rettslige spørsmål jeg ikke har tatt stilling til før og mener jeg på en upartisk måte kan bedømme de grunnlag som nå er til behandling.»
Det er satt av to rettsdager til saken, som starter 25. januar. Forsvarere i saken er Jens Bernhard Herstad, John Christian Elden og Bernt Heiberg.