Sist uke konkluderte Lovavdelingen med at Finn Arnesen var inhabil da han deltok i innstillingskomitéen til EFTA-domstolen. Hva som skjer videre i prosessen er dermed ikke avklart. Innstillingskomitéen leverte sin innstilling til Utenriksdepartementet i november, og siden har man ventet på UDs beslutning om hvem av de to nominerte kandidatene som skal nomineres.

Les: Lovavdelingen mener Finn Arnesen var inhabil i EFTA-dommerprosessen

Om hele prosessen må gå om igjen, om bare deler av prosessen må gå om igjen, eller om man på noen måte kan gå videre uten en ny innstillingsprosess er, så langt Rett24 kjenner til, ikke endelig avklart.

Det som er utvilsomt, er at det i stillingsutlysningen fra i fjor sommer ble antydet en tiltredelse fra 18. januar, altså på onsdag i neste uke. Da utløper nemlig – i utgangspunktet – Per Christiansens periode.

Annonse

Ledige stillinger i vårt team for Kapitalforvaltning og Finansregulatorisk

Sitter inntil videre

Noen tiltredelse den 18. januar blir det neppe, men domstolen stopper ikke opp av den grunn. I EFTA-domstolens regler artikkel 5 står det at en sittende dommer «shall continue to hold office until his successor takes up his duties».

Christiansen forteller at hans og hans ektefelles planer for vinteren blir litt endret som følge av det som er skjedd, men at han ikke har problemer med å sitte lenger enn hva han hadde sett for seg.

– Etter statuttene sitter jeg inntil en ny dommer er på plass. Det er en konsekvens av at domstolen ellers bare ville hatt to medlemmer, da ville den ikke kunne fungere. EU-domstolen har samme system, sier Christiansen.

Skulle rydde kontoret

Rett24 når ham på telefon, mens han er på vei tilbake til Luxembourg fra juleferie i ektefellens hjemland Ungarn.

– Min opprinnelige plan var å tilbringe denne uken i Luxembourg for å rydde ferdig kontoret. Deretter skulle det være forskjellige avskjedsseremonier i neste uke. Slik blir det jo ikke nå, så langt jeg kan skjønne, men EFTA-domstolen må jo bli involvert i å finne en ny dato. Det må jo passe både for meg og for de andre dommerne ved domstolen.

– Så det er med andre ord ikke noe praktisk problem for deg å bli boende en stund ekstra i Luxembourg?

– Nei, det er ikke det.

– Er du formelt blitt orientert på noe vis om at avløseren ikke ser ut til å være rett rundt hjørnet?

– EFTA-domstolen er orientert om dette, etter hva jeg har fått opplyst.

De to som i utgangspunktet ble innstilt til å etterfølge ham, var lagdommer Michael Reiertsen og professor Hans Petter Graver. Å velge mellom disse er altså UDs oppgave.

– Etter Lovavdelingens uttalelse om inhabilitet for ett komitemedlem vil vi nå vurdere hvordan prosessen med nominasjon av norsk EFTA-dommer skal sluttføres, uttalte pressetalsperson i UD Ragnhild Håland Simenstad fredag.

Hele habilitetsvurderingen er nå publisert på regjeringens hjemmeside.