Klokken 14.37 torsdag ettermiddag tikket det inn varsel hos Rett24 om en mottatt straffesaksforsendelse fra politiet.

Redaksjonen rettet ryggen, sendte en forbannet tanke til hva enn regnskapsføreren måtte ha glemt å gjøre, og begynte den mentale forberedelsen på pallespikring.

Men hva i all verden skulle man egentlig være skyldig i, utover én og annen skrivefeil og tidvis flåsete humor?

Uroen over den potensielle siktelsen ble riktig nok gradvis overskygget av undringen over å skulle bli orientert via Altinn. Men hvem vet? Rett24 har null erfaring med å være siktet, og digitalisering er jo veldig i vinden.

119 sider

Det var følgelig med en viss spenning redaksjonen logget seg inn i Altinn og åpnet mappen. Der viste det seg at straffesaken inneholdt ikke mindre enn 119 sider avhør, åstedsbilder og rapporter, som det var kul umulig å forstå at skulle ha noen som helst forbindelse til en nyhetsredaksjon.

Var dette ment som et nyhetstips? Uortodokst levert gjennom Altinn? Spørsmålene ble stadig flere.

altinnsak1
Skjermdump fra Rett24s innboks i Altinn. 

Rett24 kontaktet etterhvert advokaten som sto angitt øverst i meldingen, Trond Eirik Aansløkken, i håp om klarhet. Han bekreftet raskt at papirene utvilsomt var ment til ham.

Etter en telefon til politiet ble det tydelig at en straffesaksmappe som skulle til forsvareren, rett og slett var feilsendt til Rett24. 

Sjokkert forsvarer

– Jeg må innrømme at jeg er sjokkert, sier Aansløkken til Rett24.

Aansløkken, Trond Eirik
Forsvarer Trond Eirik Aansløkken.

– Både mistenkte og fornærmede i straffesaker har krav på at de opplysninger de gir til politiet, blir behandlet på forsvarlig måte. Det må da finnes sikkerhetsrutiner som fanger opp at du er i ferd med å sende dokumentene til noen som ikke har noe med saken å gjøre? Det kan jo være helt katastrofalt om slike dokumenter kommer på avveie. Ikke bare for min klient – det kan jo potensielt ødelegge en hel etterforskning, sier Aansløkken.

Men hvordan kunne det ha seg at organisasjonsnummeret saken ble sendt til – av alle mulige alternativer – tilhørte en nettavis spesialisert på lov & rett?

Feil nettside

Etter det Rett24 har klart å kartlegge, oppsto situasjonen fordi advokat Aarløkken nylig etablerte firmaet Djerv. Dette ble omtalt i Rett24s nytt-om-navn-spalte, og om man googler «aansløkken djerv», er denne artikkelen øverste treff i søkeresultatet.

Da politiet så skulle finne frem Aansløkkens nye organisasjonsnummer, trodde de feilaktig at Rett24s artikkel var firmaet Djervs egen hjemmeside. Deretter scrollet saksbehandleren muligens ned til bunnen av siden, for der fremgår Rett24s organisasjonsnummer.

Slik du ser nederst både på denne og på alle andre Rett24-sider.

Politiet beklager

Rett24 ba fredag om å få intervjue noen i Oslo politidistrikt om hvordan dette kunne skje, om hvilke rutiner politiet har for å fange opp at man er i ferd med å sende hele straffesaksmapper ut til mer eller mindre tilfeldige selskaper – og ikke minst om dette har skjedd før.

push
Denne tekstmeldingen genererte noen sekunders sjelegranskning i Rett24-redaksjonen torsdag ettermiddag.

Oslo politidistrikt besvarte dessverre henvendelsen kun skriftlig. I en epost opplyser kommunikasjonsavdelingen at politiet beklager det inntrufne.

– Det er manuelle rutiner for utsending av saksdokumenter, og her har det dessverre skjedd en menneskelig feil. Det skal selvsagt ikke skje, og vi beklager overfor alle parter i saken. Vi ser nå på hvordan vi kan stramme inn rutinene ytterligere for å forhindre at dette skjer igjen, opplyses det.

Straffesaken Rett24 fikk tilsendt, er ikke uten offentlig interesse. Rett24 har likevel valgt ikke å identifisere saken, blant annet grunnet måten dokumentene kom redaksjonen i hende.