Forslagene som i går ble sendt på høring fra Justisdepartementet, ble utarbeidet av Domstoladminstrasjonen før påske. I høringsbrevet understreker departementet at regjeringen ikke har tatt stilling til innholdet.

Høringsfristen er torsdag om en uke.

Annonse

Har du prosedyreerfaring, og trives med å arbeide med rettsprosesser innenfor erstatnings- og forsikringsrett?

Allerede tidlig i koronaprosessen luftet domstoldirektør Sven Marius Urke et forslag om å kutte ute meddommere i tingretten. Dette ble dårlig mottatt fra blant andre Advokatforeningen, og siden lagt bort. I stedet ble det laget et forslag som innebærer særlig tre hovedgrep:

  • Antall meddommere i lagmannsretten reduseres fra fem til tre. Dette har vært et høyt prioritert ønske, ettersom det er mer eller mindre umulig å holde to meters avstand mellom totalt sju dommere. Forslaget ble luftet med både Advokatforeningen og Dommerforeningen før påske, som begge var positive til ideen.
  • Taket på ti års strafferamme for bruk av tilståelsessaker foreslås fjernes.
  • Domstoladministrasjonen ønsker også å fjerne meddommerne fra pådømmelse av ikke-vedtatte forelegg. I dag kan dette bare gjøres dersom forelegget gjelder et forhold med inntil ett års strafferamme. DA ønsker å fjerne taket på ett år – dog under forutsetning av tiltaltes samtykke.

Lovforslaget tituleres som «midlertidige endringer i prosessregelverket», men er foreslått fremmet som formell lovendring – ikke som en unntaksforskrift hjemlet i koronaloven. Det innebærer at endringen vil bli stående også etter at koronaloven opphører den 27. mai. Om dette skriver Domstoladministrasjonen:

«Det er etter Domstoladministrasjonens syn ikke grunn til å knytte lovens varighet direkte til koronalovens varighet. Loven vil derfor gjelde til den blir opphevet ved ny lov. Det ligger likevel i begrunnelsen for loven at den er ment å gjelde midlertidig, så lenge Covid-19-situasjonen tilsier det.»

Styreleder Bård Tønder uttalte sist uke at situasjonen er dramatsk, men at det bli enda mer dramatisk om man ikke gjør noe.

– Normalt behandles årlig 950 saker med meddommere i lagmannsretten, og rundt 14.000 i tingrettene. Med de endringene vi nå foreslår er det mulig å gjennomføre i hvert fall en god del av sakene på en forsvarlig måte, med grunnleggende prinsipper iakttatt, sa Tønder til Rett24.

Se høringsnotat her.