Forslagene som i går ble sendt på høring fra Justisdepartementet, ble utarbeidet av Domstoladminstrasjonen før påske. I høringsbrevet understreker departementet at regjeringen ikke har tatt stilling til innholdet.

Høringsfristen er torsdag om en uke.

Annonse

Det er ledig stilling som juridisk rådgiver hos sjefen for Spesialenheten for politisaker, kontorsted Hamar

Allerede tidlig i koronaprosessen luftet domstoldirektør Sven Marius Urke et forslag om å kutte ute meddommere i tingretten. Dette ble dårlig mottatt fra blant andre Advokatforeningen, og siden lagt bort. I stedet ble det laget et forslag som innebærer særlig tre hovedgrep:

  • Antall meddommere i lagmannsretten reduseres fra fem til tre. Dette har vært et høyt prioritert ønske, ettersom det er mer eller mindre umulig å holde to meters avstand mellom totalt sju dommere. Forslaget ble luftet med både Advokatforeningen og Dommerforeningen før påske, som begge var positive til ideen.
  • Taket på ti års strafferamme for bruk av tilståelsessaker foreslås fjernes.
  • Domstoladministrasjonen ønsker også å fjerne meddommerne fra pådømmelse av ikke-vedtatte forelegg. I dag kan dette bare gjøres dersom forelegget gjelder et forhold med inntil ett års strafferamme. DA ønsker å fjerne taket på ett år – dog under forutsetning av tiltaltes samtykke.

Lovforslaget tituleres som «midlertidige endringer i prosessregelverket», men er foreslått fremmet som formell lovendring – ikke som en unntaksforskrift hjemlet i koronaloven. Det innebærer at endringen vil bli stående også etter at koronaloven opphører den 27. mai. Om dette skriver Domstoladministrasjonen:

«Det er etter Domstoladministrasjonens syn ikke grunn til å knytte lovens varighet direkte til koronalovens varighet. Loven vil derfor gjelde til den blir opphevet ved ny lov. Det ligger likevel i begrunnelsen for loven at den er ment å gjelde midlertidig, så lenge Covid-19-situasjonen tilsier det.»

Styreleder Bård Tønder uttalte sist uke at situasjonen er dramatsk, men at det bli enda mer dramatisk om man ikke gjør noe.

– Normalt behandles årlig 950 saker med meddommere i lagmannsretten, og rundt 14.000 i tingrettene. Med de endringene vi nå foreslår er det mulig å gjennomføre i hvert fall en god del av sakene på en forsvarlig måte, med grunnleggende prinsipper iakttatt, sa Tønder til Rett24.

Se høringsnotat her.