I vårens forhandlinger mellom SV og regjeringspartiene, var nivået på godtgjørelsene til offentlig rettshjelp et hett tema. Revidert nasjonalbudsjett endte med at det ble satt av 21 millioner kroner til dette.

Les: Løfter reisesalæret i revidert nasjonalbudsjett

Dette skulle anslagsvis være nok til å øke reisesalæret fra 50 prosent av vanlig sats, til 75 prosent. Etter å ha regnet på hvor langt 21 ekstra millioner må antas å rekke, landet departementet på at satsen skulle settes litt lavere, nærmere bestemt 70 prosent.

Den fulle salærsatsen er for tiden 1121 kroner. Den nye reisegodtgjørelsen, som trådte i kraft 1. juli, er dermed 784,70 kroner. Det er en økning på 224 kroner fra før sommeren.

Annonse

Kreftforeningen søker advokat eller jurist som kan styrke vårt arbeid med digital transformasjon og innovasjon

– Tetter gapet

I statsbudsjettet økte den nåværende regjeringen den generelle salærsatsen, sammenlignet med det forslaget som lå i den forrige regjeringens forslag til statsbudsjett for 2022. Regner man inn dette, har reisegodtgjørelsen økt med 243 kroner i år, sammenlignet med hva det lå an til da det første budsjettforslaget ble presentert av regjeringen Solberg.

– Nå er vi i gang med å tette gapet mellom reisegodtgjørelsen og alminnelig sats, som høyresiden innførte. Dette er et viktig steg på veien for å styrke rettssikkerheten over hele landet. Et løft på 243 kroner for inneværende år betyr at flere advokater og sakkyndige kan påta seg oppdrag som innebærer reisetid. Det er avgjørende for at folk i distriktet skal ha tilgang på fri rettshjelp, sier Andreas Sjalg Unneland, som er justispolitisk talsperson for SV.

Salærforskriften gjelder blant annet for offentlig oppnevnte forsvarere, bistandsadvokater og andre som yter rettshjelp etter lov om fri rettshjelp, samt oppnevnte sakkyndige og rettstolker.