Både Domstolene, Advokatforeningen, påtalemyndigheten og Datatilsynet har i høringsrunden uttalt seg kritisk til forslaget om å gjøre straffesaksdokumenter mer tilgjengelige for presse og publikum.

Les: Massiv motstand mot forslag om nye innsynsregler i straffesaker

Annonse

Vi søker en rådgiver/seniorrådgiver til Arbeidsrett SMB

Etter en utsatt høringsfrist har nå også Riksadvokatembetet kommet med sitt syn. Der fremkommer det at heller ikke de er begeistret for forslaget, som er fremmet i en enpersonsutredning laget av professor Ragna Aarli.

Innvendingene som er kommet går dels på personvernhensyn, dels på hensynet til sakens opplysning, og dels på en bekymring for ressursbruk knyttet til innsynsbegjæringer. I sin høringsuttalelse skriver Riksadvokaten:

«En er, som det fremgår nedenfor, usikker på hvilken rekkevidde enkelte av de foreslåtte hjemlene for unntak fra innsynsrett er ment å ha, men det fremlagte forslaget går likevel for langt i å åpne for et generelt utgangspunkt om innsynsrett, både for "enhver" og pressen.

Riksadvokatens overordnede synspunkt er at for de fleste av de dokumentkategoriene som omhandles i utredningen, bør spørsmålet om det skal gis innsyn fortsatt bero på en konkret avveining av de involvertes krav på personvern, etterforskingshensyn mv. opp mot behovet og de legitime interessene som den som begjærer det har for innsyn i de aktuelle dokumentene.»

Flere av høringsinstansene har ment at spørsmålet bør utredes på nytt, med et bredere sammensatt utvalg. Det mener også Riksadvokaten:

«Under enhver omstendighet gir utredningen, som nå er sendt på høring, ikke tilstrekkelig grunnlag for en så grunnleggende omlegging og utvidelse av reglene om innsynsrett som det forslaget legger opp til. I lys av de tungtveiende, men også til dels motstridende, hensynene som gjør seg gjeldende mener riksadvokaten som også flere andre høringsinstanser at det ikke bør vedtas en større reform av innsynsreglene uten at det nedsettes et bredt sammensatt utvalg for å utrede virkningene og konsekvensene av økt dokumentoffentlighet»

Alle høringsuttalelsene finner du her.